Vlada pokreće ukidanje upotrebe pečata

Vlada pokreće ukidanje upotrebe pečata

Vlada smatra da će ukidanje upotrebe pečata iz poslovne prakse doprinijeti modernizaciji poslovnih procesa i poboljšanju usluga tijela državne uprave građanima, uz istodobno podupiranje gospodarstva kroz stvaranje jednostavnijeg poslovnog okruženja.

Vlada bi u srijedu, 4. svibnja, trebala pokrenuti jednu od najavljivanih reformskih mjera kojom želi olakšati uvjete poslovanja i stvoriti bolju investicijsku klimu, a to je ukidanje upotrebe pečata.

Tom mjerom Vlada kani postići višestruke uštede u javnom i privatnom sektoru u procedurama koje zahtijevaju upotrebu pečata.  Prema podacima iz izvještaja Doing Business Svjetske banke, u postupku pokretanja poslovanja od svih članica Europske unije pečat uz Hrvatsku upotrebljavaju još samo Irska i Grčka. U vladi smatraju kako to govori u prilog ukidanju pečata kao jednog od preduvjeta modernizacije sustava državne i javne uprave te nastavka izgradnje sustava elektroničkih usluga građanima i gospodarstvu.

Usvajanjem Zaključka o reformskoj mjeri ukidanja upotrebe pečata, ostvaraju se preduvjeti za daljnje radnje koje uključuju usvajanje zakona kojima se ukida obveza upotrebe pečata.  Mjerenjem Standard Cost Modelom u sklopu Akcijskog plana za smanjenje administrativnog opterećenja gospodarstva, izračunato je administrativno rasterećenje od gotovo šest milijuna kuna na primjeru ukidanja pečata u procesu pokretanja poslovanja.

(Zg magazin)

Komentari su zatvoreni