Vlada ovlastila Europsku komisiju da za Hrvatsku nabavi cjepivo protiv koronavirusa

Vlada ovlastila Europsku komisiju da za Hrvatsku nabavi cjepivo protiv koronavirusa

(Ministar Vili Beroš / Foto: Vlada RH)

Hrvatska je rezervirala milijun i pol doza cjepiva i potpisala predugovor o nabavi kada cjepivo bude otkriveno

Vlada RH je u četvrtak održala posljednju sjednicu prije ljetne stanke na kojoj je između ostalih točaka dnevnog reda usvojen Prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta sporazuma Europske komisije i država članica sudionica o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Naime, Hrvatska je rezervirala milijun i pol doza cjepiva i potpisala predugovor o nabavi kada cjepivo bude otkriveno.

Ministar zdravstva Vili Beroš je na početku sjednice članove Vlade izvjestio o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezano za Covid-19. Naglasio je da na 157. dan pojave novog koronavirusa u Hrvatskoj prema službenim podacima ima 4993 osobe pozitivne ne virus, broj aktivnih slučajeva je 753, a 132 osobe su na bolničkom liječenju, dok je 8 pacijenata na respiratoru.

„U proteklih tjedan dana ukupno je 464 novooboljelih, preminulo je 16 osoba, od kojih su četiri na respiratoru. Danas je u Hrvatskoj 78 novooboljelih”, rekao je ministar Beroš. Što se tiče aktivnosti Ministarstva spomenuo je predstavljanje aplikacije STOP COVID-19 koja je dobrovoljna, anonimna i privremena te korisnika upozorava ukoliko je u 14 dana bio u kontaktu s oboljelom osobom.

„Za razliku od akceleracije koronavirusa u svijetu u Hrvatskoj je povoljna epidemiološka slika po pitanju novooboljelih i aktivnih slučajeva. Situacija je pod kontrolom. No, na primjerima žarišta većih okupljanja nužna je korekcija ponašanja. Mjere postoje da bi zaštitili sebe i druge”, istaknuo je Beroš. U sprječavanju zaraze koronavirusom spomenuo je važnost i daljnjeg pridržavanja mjera, odnosno nošenje maske, održavanje higijene i fizičko distanciranje jer se tim utječe na daljnji razvoj epidemiološke slike.

Ministar Beroš se osvrnuo i na Prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta sporazuma EK o nabavi cjepiva protiv zaraze COVID-19.

„Na temelju ovog sporazuma Europska komisija se u ime država članica sudionica ovlašćuje sklopiti prethodni sporazum s proizvođačima cjepiva radi njegove nabave na europskoj razini. Pristupanjem ovom sporazumu Republika Hrvatska potvrđuje namjeru kupnje cjepiva te stječe pravo o nabavi određene količine cjepiva“, izjavio je Beroš. Dodao je da se to pravo ostvaruje sklapanjem posebnih sporazuma s proizvođačem cjepiva po cijeni koju je ispregovarala EK.

„Svaka država članica sudionica donosi samostalno odluku o sklapanju posebnih ugovora s proizvođačem po nabavi cjepiva“, dodao je ministar.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni