Vlada omogućava osnivanje tvrtki za 10 kuna

Vlada omogućava osnivanje tvrtki za 10 kuna

Takav način osnivanja tvrtki uobičajen je u mnogim zemljama EU-a, a u nekima poput Italije, to je dalo dobre rezultate, primjerice u samozapošljavanju. Želimo ići na mlade ljude koji pošteno žele raditi svoj posao, kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić

Vlada je na jučerašnjoj sjednici predložila izmjene Zakona o trgovačkim društvima kojima će se omogućiti osnivanje jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću čiji će minimalni temeljni kapital umjesto 20.000 kuna iznositi 10 kuna. Predloženim izmjenama se pojednostavnjuje procedura za osnivanje d.o.o.-a odnosno »tvrtke za 10 kuna«. Za standardno trgovačko društvo trošak osnivanja je dosad prosječno iznosi više od 3000 kuna, dok bi za jednostavni d.o.o. ubuduće trebalo platiti 750 kuna.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je da se za jednostavne d.o.o.-e ukida obaveza plaćanja javnobilježničke pristojbe, dok se sudske pristojbe smanjuju se sa 400 kuna na 60 kuna.

„Takav način osnivanja tvrtki uobičajen je u mnogim zemljama EU-a, a u nekima poput Italije, to je dalo dobre rezultate, primjerice u samozapošljavanju. Želimo ići na mlade ljude koji pošteno žele raditi svoj posao, oni će izaći na tržište i rizik će im biti manji. Ako budu dobro poslovali, taj jednostavni d.o.o. će se s vremenom izjednačiti s klasičnim d.o.o.-om, kazao je Miljenić.

Vlada je danas također predložila izmjene Zakona o odgovornosti pravnih osoba kojima se uvodi mogućnost fakultativnog oslobađanja od kazne pravnih osoba. Naime, kako je pojasnio Miljenić, često se događa da nova uprava, koja dođe u neku tvrtku, vidi da su tamo počinjena kaznena djela, a ako ih prijavi zna da će morati platiti kaznu. Stoga Vlada predlaže da se, ako kazneno djelo nije već prijavljeno, takva pravna osoba može osloboditi kazne, uz vraćanje imovinske koristi koja je nezakonito stečena.

Miljenić je nakon sjednice na upit novinarima pojasnio da predložene izmjene ne bi, primjerice, spasile HDZ od optuženičke klupe, jer i dalje nema oslobađanja počinitelja od odgovornosti.

Takva pravna osoba i dalje će biti osuđena i morat će vratiti imovinsku štetu, ali neće biti kažnjena ako sud tako procijeni, rekao je. Vlada je išla na predloženi model kako bi stimulirala uprave nekih tvrtki na poštivanje obveze o prijavljivanju kaznenog djela, jer ih je dosadašnje rješenje stavljalo u nezgodnu situaciju da prijavljujući kazneno djelo zapravo okrivljuju svoju pravnu osobu, napomenuo je ministar.  (zg)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni