Vježba u staroj ciglani okupila 170 pripadnika civilne zaštite

Vježba u staroj ciglani okupila 170 pripadnika civilne zaštite

Na Črnomercu je u subotu održana vježba civilne zaštite Grada Zagreba »Ciglana 2019«. U vježbi koju je organizirao Ured za upravljanje u hitnim situacijama sudjelovalo je oko 170 pripadnika specijalističkih i općih postrojbi civilne zaštite Grada Zagreba te operativnih snaga.

Cilj vježbe bilo je uvježbavanje pretraživanja terena i spašavanja iz ruševina, komunikacija između različitih hitnih službi te testiranje alternativnih načina komunikacije putem satelitske infrastrukture, trijaža i pružanje hitne medicinske pomoći u slučaju jakog potresa.

Prema scenariju vježbe, 12. listopada 2019. u 7.30 sati Zagreb je pogodio jak potres magnitude 5,1 stupnjeva po Richterovoj ljestvici, s epicentrom u Kašini. Zbog velike magnitude potresa, došlo je do oštećenja zgrade stare Ciglane u kojoj se nalaze i poslovni prostori. Ured za upravljanje u hitnim situacijama zaprimio je dojavu o većem broju ozlijeđenih osoba te je mobilizirao postrojbe civilne zaštite Grada Zagreba i uputio ih na lokaciju. Također, na lokaciju su izašle i PU zagrebačka, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Specijalističke postrojbe civilne zaštite za traganje i spašavanje u ruševinama okupile su se na zbornom mjestu u dvorištu Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja na Ksaveru te sukladno planu, izašle na teren i krenule s aktivnostima pretraživanja i spašavanja. Zbog jačine potresa Ured je mobilizirao i postrojbe civilne zaštite opće namjene gradskih četvrti Podsljeme, Maksimir, Gornji grad – Medveščak i Donji grad čije je zborno mjesto na Trgu Stjepana Radića ispred sjedišta Gradske uprave.

U vježbi su sudjelovale postrojbe civilne zaštite opće namjene gradskih četvrti Podsljeme, Maksimir, Gornji grad – Medveščak i Donji grad, Ministarstvo unutarnjih poslova – Policijska uprava zagrebačka, Ravnateljstvo civilne zaštite – područni ured Zagreb, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, Vatrogasna zajednica Grada Zagreba, Hrvatska Gorska služba spašavanja – Stanica Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Zagrebački speleološki savez, Zagrebački radio-amaterski savez i udruge za obuku potražnih pasa KOSSP i HUOPP. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni