Vjetroelektrane baš i nisu “zelene”

Vjetroelektrane baš i nisu “zelene”

U kinodvorani Tehničkog muzeja “Nikola Tesla” u četvrtak, 10. studenoga bit će održano znanstveno-popularno predavanje na temu Utjecaj vjetroelektrana na klimu i vrijeme. Predavanje počinje u 18 sati, a održat će ga Nebojša Subanović.

Obnovljivi izvori energije su, kao i svi drugi, konvencionalni izvori, samo pretvarači energije iz jednog oblika u drugi. Izvlačenjem energije iz prirode, obnovljivi izvori mijenjaju njene uobičajene tokove pa su i klimatski utjecaji neizbježni.

Vjetrogeneratori stvaraju električnu energiju pretvorbom kinetičke energije što usporava vjetrove te mijenja izmjenu topline i vlage između tla i atmosfere. Posljedica toga je zagrijavanje prizemnog sloja atmosfere i pojačano isušivanje tla, koje se, pak, jače zagrijava te dodatno zagrijava zrak koji leži nad njim.

Pojedinačni utjecaj svake vjetrenjače je mali, ali kada se radi o stotinama i tisućama jedinica, efekt postaje značajan. I što je bitno, taj efekt se pruža daleko izvan granica samih vjetro-farmi. Efekt je prvo detektiran pomoću numeričkih modela, a kasnije potvrđen u nizu mjerenja na samim lokacijama te analizom satelitskih slika.

Ulaz na predavanje je besplatan. Broj ulaznica je ograničen pa je potrebno rezervirati svoje mjesto na telefon 01/4844 050 od utorka do petka u vremenu od 9.30 do 16.30 sati. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni