Vjesnikova dokumentacija dostupna u Hrvatskom državnom arhivu

Vjesnikova dokumentacija dostupna u Hrvatskom državnom arhivu

Zbirka sadrži novinske članke prikupljane od 1962. do 2006. godine. Sadrži isječke novinskih članaka iz novina, tjednika i časopisa objavljivanih u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Građa je sortirana u 14 osnovnih tematskih cjelina koje se dalje granaju na podcjeline

Zahvaljujući trudu Ministarstva kulture i Hrvatskog državnog arhiva spašena Vjesnikova zbirka novinskih isječaka odnedavno je ponovno dostupna svim korisnicima u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, kao jedna od četiri zbirke Fonda Vjesnikove dokumentacije.

Hemeroteka, kako glasi stručni naziv za zbirku novinskih članaka prikupljanih od 1962. do 2006. godine, raspoređena je u 580 metara kartonskih kutija, složenih u 61065 registratora. Sadrži isječke novinskih članaka iz novina, tjednika i časopisa objavljivanih u Hrvatskoj i Jugoslaviji koje su prikupljale posebne službe Novinske izdavačke i štamparske kuće Vjesnik. Građa je sortirana u 14 osnovnih tematskih cjelina koje se dalje granaju na podcjeline. Dio je sistematiziran po temama, dok je drugi dio složen po osobama. Građa je 2007. prešla iz Vjesnikove nadležnosti u Hinu gdje je bila teško dostupna novinarima, što u Hrvatskom državnom arhivu žele promijeniti.

Kako su objasnili u Arhivu, korisnici mogu specificirati narudžbu elektroničkom poštom i sutradan ih građa čeka u čitaonici HDA na Marulićevu trgu u Zagrebu. Potrebno je učlaniti se u HDA, a pored fotokopija, građu je moguće zabilježiti i digitalnim fotoaparatima. Da biste mogli koristiti dokumentaciju, potrebno je da se učlanite u Hrvatski državni arhiv. Postoji mogućnost tjednog učlanjenja čija je cijena 40 kuna, a uključuje 10 A4 crno-bijelih kopija te godišnjeg od 100 kuna s 30 uvrštenih kopija. Nakon što se iskoristi bonus, cijena jedne kopije iznosi dvije kune.

Dokumentacija sadrži i fotodokumentaciju koja se nalazi u vrlo lošem stanju, zbirku elektroničke građe sa 760.000 elektroničkih datoteka te manji dio Vjesnikove poslovne dokumentacije. (G. B. / Novinar)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni