Vjesnik: Podjela plijena u šumi nebodera

Na Vjesnikovu prostoru u Cvjetnom naselju planira se ogroman građevinski projekt – gradnja šest nebodera od 26 katova s dvije podzemne garaže i 2100 parkirališnih mjesta. U međuvremenu se provodi i restrukturiranje Vjesnika d.d. – državne tiskare, u sklopu kojeg se predviđa rješavanje viška od 130 radnika

 Intervencijom države i pozajmicom AUDIO-a od 6,9 milijuna kuna po nevjerojatnoj kamati od 13,58 posto, Vjesnik d.d. – državna tiskara nedavno je spašen u posljednji trenutak, ali i kupljeno  je vrijeme za konačno rješenje – završnu podjelu plijena nekad moćne novinsko-izdavačke kuće Vjesnik u kojoj će vrlo brzo profitirati i moćne multinacionalne korporacije. Prije svega, uz dogovor s novom Vladom i uz dozvolu Bajićeva DORH-a, profitirat će Agrokor Ivice Todorića, Styria – izdavač Večernjeg lista i 24sata te Allegheny Financial, nekretninska tvrtka u suvlasništvu medijskog tajkuna Ninoslava Pavića i njegovih partnera, uključivši i onoga skrivenog u Švicarskoj. Naime, većinski udjel u zemljištu i nekretninama Vjesnikova kompleksa ima država preko Vjesnika d.d. sa 61,6 posto, Allegheny Financial ima 11,94 posto, 10.84 posto ima konkurentska Styria te Tisak, dio Todorićeva Agrokor koncerna s gotovo 11 posto vlasništva.

Prema riječima Zlatka Šoštarića, predsjednika Uprave Vjesnika d.d., suvlasnici su postigli dogovor, država je za taj projekt pokazala interes, a DORH im je, zasad, samo usmeno dao zeleno svjetlo za uknjiženje vlasništva u tim omjerima. „Naš polog za pozajmicu od AUDIO-a bilo je intelektualno pravo – naš projekt za buduće uređenje ovog prostora. Studija je izrađena u lipnju, a sada bi se trebao provesti javni natječaj za arhitektonsko uređenje. To je gradski projekt od izuzetne vrijednosti – pogotovo uzmemo li u obzir da on predviđa gradnju šest nebodera od 26 katova s dvije podzemne garaže i 2100 parkirališnih mjesta”, rekao je Šoštarić.  U međuvremenu se provodi i restrukturiranje Vjesnika d.d. – državne tiskare, u sklopu kojeg se predviđa rješavanje viška od 130 radnika. Situacija je kaotična jer je potrošena pozajmica od države te je upitan iznos za isplatu slijedeće plaće. Nije isključen ni štrajk poput onog nedavnog kada je zamalo zaustavljen Jutarnji list te ostala izdanja Pavićevog EPH, a upitno bi bilo i tiskanje novopokrenutog 21. stoljeća.

(Miroslav Edvin Habek / „Novinar”)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni