Vitar Drinković: Evolucija percepcije

Vitar Drinković: Evolucija percepcije

U Galeriji Karas u Praškoj 4 od 19. do 29. svibnja bit će održana izložba Vitra Drinkovića Evolucija percepcije 1. dio. Vitar Drinković (rođen 1983. Zagrebu) u okviru međunarodne razmjene studenata studira jedan semestar na Indiana University of Pennsylvania u SAD-u. Diplomirao je 2008. na kiparskom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2014. na odsjeku za nove medije također na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2014. sudjeluje na Open air artist in residence u Pilsenu (Češka). Dobitnik je više nagrada i priznanja, izlagao je na 7 samostalnih i 36 skupnih izložbi u Hrvatskoj, Americi, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Austriji, Nizozemskoj, Češkoj i Bugarskoj. Sudjelovao je na 9 radionica i posavio 7 skulptura u javnom prostoru.

Iz predgovora Ane Bedenko:

»U društvu prividne slobode perfidni mehanizmi moći nenasilno i gotovo neprimjetno uspostavljaju unutarnji red. Nova moć nije represivna već manipulativna i zavodljiva pa umjesto da ograničava slobodu društva ona je jednostavno upregne u vlastite svrhe i postupno crpi. Predstavljeni radovi simuliraju svojevrstan sustav, organsku cjelinu čiji doslovni i simbolički razvoj i rasplet možemo pratiti kao uzlaznu putanju, idealistički, ali ne i utopijski narativ.

Ustrajući na utišanoj pobuni autor koristi svoj rad kao instrument upozorenja i kritičkog progovaranja. U potrazi za izgubljenom empatijom i osjećajem solidarnosti umjetnost se nudi kao otpor apatiji i izoliranosti današnjeg vremena. Postojimo li samo kada nam se drugi obrati? Nalazi li se odgovor u ovoj neverbalnoj tjelesnoj komunikaciji – inkluzivnoj i nediskriminatornoj? U začaranom žrvnju svakodnevice hoćemo li moći odvojiti pogled od vlastitog odraza u jezerskoj površini, od skrivenih portreta na tavanu te se smirena daha pridružiti ritmu brojnih otkucaja?« (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni