Visoka smrtnost od raka dojke zbog kasnog otkrivanja bolesti

Visoka smrtnost od raka dojke zbog kasnog otkrivanja bolesti

U humanitarnoj utrci oko parka Zrinjevac s oboljelim ženama trčali su članovi obitelji, prijatelji, medicinske sestre, onkolozi,liječnici obiteljske medicine kao i građani koji su željeli dati podršku oboljelima.

Ivana Vranješ

Udruga oboljelih i liječenih žena od raka SVE za NJU u subotu je u parku Zrinjevac javnozdravstvenom akcijom Budimo zajedno-utrka za fajterice obilježila Dan narcisa i svoju 10 godišnjicu rada.

Akcija je organizirana s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke kao i pružanja sveobuhvatne podrške oboljelima.

U humanitarnoj utrci oko parka Zrinjevac s oboljelim ženama trčali su članovi obitelji, prijatelji, medicinske sestre, onkolozi,liječnici obiteljske medicine kao i građani koji su željeli dati podršku oboljelima.

Jedna od sudionica utrke Martina Dragičević je trčanjem željela dati podršku prijateljicama oboljelima od raka te je istaknula da je oboljlima bitna podrška i razumijevanje ne samo obitelji, nego i okoline.

„U mojoj obitelji nitko nije obolio od raka, ali u utrci sudjelujem kako bih dala podršku svim oboljelim ženama. Želim poručiti oboljelima da ne posustaju, da se bore,jer život je prevrijedan“,rekla je Zagrepčanka Antonija. Osim ove utrke održana je dream team štafeta u kojoj su u ime oboljelih sudjelovale Iva Grgić Ozmec, Ljiljana Pranjić i Ana Pavlović.

„Ova utrka mi puno znači, jer je to vrhunac jednog procesa i liječenja kojeg sam prošla s velikom nadom da će kasnije sve biti u redu. Ovo je za mene neki način slavlja“, istaknula je novinarka Iva Grgić-Ozmec. Dodala je da joj je rak dojke dijagnosticiran u lipnju prošle godine. Nakon operacije je imala četiri kemoterapije i trideset zračenja.

„Zadnje zračenje sam imala pretprošli tjedan i sad se zdravstveno dobro osjećam. Morala sam sve to izdržati, a imala sam veliku podršku obitelji te prijatelja i susjeda. Naime, živim u Dugom Selu koja je mala, ali vrlo povezana zajednica“, rekla je Iva Grgić –Ozmec. Poručila je da u bolesti nikada se ne treba prestati boriti i treba razmišljati da se može dogoditi čudo.

Liječnica trčala s pacijenticom

„Drago mi je da sam u dream team štafeti trčala sa svojom pacijenticom Ivom Grgić Ozmec koja je za mene kao borbena žena u svojoj bolesti prava lavica. To što sudjelujem u utrci s Ivom znači da kao liječnik imam njezino veliko povjerenje“, rekla je doktorica Sunčana Žuteković, specijalist radiologije i ravnateljica Doma zdravlja u Dugom Selu. Naglasila je kako niti jedna bolest nije jednostvna, svatko misli da će se bolest dogoditi nekom drugom, ali nije tako.

„Kao liječnik kad se bolest dogodi uvijek želim biti otvorena s svojim pacijentima, pripremim se kako ću im reći. Neke žene su šokirane svojom dijagnozom, a neke ne. No mora se čovjeku dati snagu, nadu da će mu zdravstveno stanje biti bolje. Važno je da na vrijeme osoba dođe na pregled“, istaknula je doktorica Žuteković.

Voditeljica udruge SVE za NJU Jana Dusper je rekla kako je poznato da u Hrvatskoj od raka oboli oko 2.500 žena, a umre ih godišnje oko tisuću.

„Ova utrka je jedan od načina kojim želimo naglasiti kako je bitno na vrijeme otkriti rak dojke, znači redovno ići na kontrole. U Hrvatskoj je dosta velika smrtnost od raka dojke što znači da žene redovito ne idu na kontrole i rak se kasno otkriva. Rak se prevenira redovitim kontrolama. Zato pozivamo žene da idu na ultrazvuk, mamografiju, jer to im može spasiti život“, rekla je Dusper. Dodala je kako se utrka održava ove godine po prvi put, ali se nada da će postari tradicionalna.

Humanitarna prodaja narcisa

U sklopu akcije Zagrepčani su se na edukativnim štandovima udruge SVE za NJU i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo mogli informirati o prevenciji i Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka dojke te o programima Centra za psihološku pomoć udruge SVE za NJU. Također su kupnjom prigodnih majci i narcisa mogli donirati sredstva za rad Centra. Akciju su podržali Hrvatsko društvo za internističku onkologiju, Hrvatsko farmaceutsko društvo, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatska udruga medicinskih sestara, udruga studenata medicine CroMSIC, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, Škola narodnog zdravlja dr Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te Klinički bolnički centar Zagreb.

Također su svojim dolaskom akciju podržali ministar zdravstva Milan Kujundžić i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić kao i druge akcije koje su u povodu Dana narcisa održane na Cvjetnom trgu u organizaciji udruge P.I.N.K Life i na Trgu bana Josipa Jelačića u organizaciji Hrvatske lige protiv raka , udruge Europa Donna Hrvatska, Gradskog ureda za zdravstvo i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr Andrija Štampar.

 Na Trgu bana Josipa Jelačića osim što su građani kupnjom narcisa donirali sredstva za podršku oboljiima mogli su besplatno obaviti mamografski pregled.

 „Tisuću žena umrlih od raka godišnje i nešto više od 200 u Zagrebu dovoljno je alarmantno da se svi zamislimo i osvijestimo žene da što češće idu na preglede. Moj je poziv da idu svakodnevno na preglede, ali naročito nakon pedesete godine života, jer je ova zloćudna bolest češća. Od ove bolesti nisu pošteđeni niti muškarci, iako njih oboljeva samo jedan posto, ali svaki čovjek je važan ovoj zemlji, jer nismo prevelika zemlja“, poručio je gradonačelnik Milan Bandić s Trga bana Josipa Jelačića

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je naglasio kako rak i druge bolesti treba što ranije otkriti.

„Mislim da je vodeći problem u Hrvatskoj što relativno kasno dolazimo liječniku, kasno se postavlja dijagnoza, a onda proizlaze loši rezultati i teža terapija“, istaknuo je ministar Kujundžić