Višnja Fortuna dobitnica godišnje nagrade za socijalni rad

Višnja Fortuna dobitnica godišnje nagrade za socijalni rad

Fortuna je ponijela ovu nagradu za osobiti doprinos i afirmaciju profesije socijalnog rada. Riječ je oosobi koja ima dugogodišnje praktično iskustvo, a od 1993. započinje s radom u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom

U palači Dverce danas je točno u podne započela dodjela godišnjih nagrada za socijalni rad u 2015. godini. Povodom Svjetskog dana socijalnog rada koji se ove godine obilježava pod nazivom Promicanje dostojanstva i vrijednosti ljudi, nagrade je dodijelila Hrvatska udruga socijalnih radnika (HUSR) i to po prvi put u povijesti svoga postojanja.

Dodjeli su prisustvovali gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, koja je dodjeljivala nagrade, Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te brojni socijalni radnici i uzvanici.

Za vrijeme Jugoslavije dok je Hrvatska bila jedna od republika, socijalnim se radnicima dodjeljivalja nagrada Tatjana Marinić. Nakon osamostaljenja došlo je do promjena i osnivanjem hrvatske države socijalni radnici su se bavili brojnim problemima, od problema koje je donio rat do problema koje je donijelo ustrojavanje struke i profesije. Napokon su se socijalni radnici odlučili pozabaviti sobom. Trebalo je vremena za pripremu dokumenata da bi se nagrade mogle dodijeliti i da sve bude transparentno. Da nikad nije kasno dokazala je i današnja ceremonija koja je utrla put tradiciji dodjele nagrada i afirmaciji same profesije.

Prema uvodnim riječima Štefice Karačić, predsjednice HUSR-a, socijalni rad je poziv pun predanosti i odricanja. Svi koji se bave socijalnim radom bi mogli dobiti nagradu, počasnu nagradu, a ne samo plaketu.

Gradonačelnik Bandić je bio vrlo kratak, zaobišao je formalni napisani govor i samo je kratko izrazio zahvalu svima koji predano radi za dobrobit cijeloga društva. Čestitao je najboljima i preporučio sam sebe za neku počasnu nagradu u budućnosti za kojih dvadesetak godina.

Dodijeljene su godišnje nagrade u tri kategorije: nagrada najistaknutijem pojedincu ili pojedinki u području socijalnoga rada, nagrada najboljoj pravnoj osobi – udruzi, i plakete pojedincima/pojedinkama ispred udruga iz cijele Hrvatske.

Godišnju nagradu Jakov Kudrić za dugogodišnji predani rad dobila je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu osoba s invaliditetom. Fortuna je ponijela ovu nagradu za osobiti doprinos i afirmaciju profesije socijalnog rada. Riječ je oosobi koja ima dugogodišnje praktično iskustvo, a od 1993. započinje s radom u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

»Moja ljubav su starije osobe, svoj cijeli životni vijek radila sam s osobama starije životne dobi, družila se s njima, s umirovljenicima, i naravno tu su i osobe s invaliditetom kao i djeca s poteškoćama u razvoju. Oni su zapravo prioriteti naše gradske uprave ali ujedno i moji prioriteti. Konkretno, što se tiče umirovljenika, nepravedno je, baš je nepravedno da ljudi rade cijeli svoj radni vijek, odricali su se, a sad kad bi trebali živjeti od plodova svoga rada oni to ne žive. Oni su mi prioritet«, kazala je gospođa Fortuna.

U kategoriji najbolje udruge koja se bavi socijalnim radom, nagradu Jakov Kudrić dobio je Centar za mladež iz Zaprešića. Riječ je o nevladinoj neprofitnoj udruzi koja je dala veliki doprinos razvoju lokalne zajednice i značajno utjecala na razvoj socijalnih usluga i politika na regionalnom i državnom nivou.

Plakete i priznanje za doprinos socijalnoj struci u kategoriji zlaslužnih pojedinaca/pojedinki dobili su: Krasanka Glamuzina, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Medveščak Zagreb, Vesna Grubišić Juhas, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Pula Istra, Iva Josipović iz Rijeke, dugogodišnja članica Hrvatske udruge socijalnih radnika, a koja je odnedavno u mirovini, Dorotea Lukša iz međimurskog Doma za odrasle osobe Orehovica, i Andreja Maltar, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Novi Marof iz Varaždinske županije.

Plaketa za izniman doprinos u kategoriji udruge ili ustanove dobili su Caritasova kuća za starije i nemoćne osobe Sv. Kamilo De Lellis iz Vrbovca i Dom za starije i nemoćne osobe iz Dubrovnika.

Štefica Karačić je kazala i nekoliko riječi o kriterijima prema kojima su nagrade dodijeljene: »Kriteriji za ovu nagradu kojima smo se vodili su stručnost i kreativnost socijalnih radnika, njihova postignuća, bilo da se radi o socijalnim radnicima ili o ustanovama za socijalnu skrb. Dakle, govorimo o postignućima u onim područjima rada koja pojedinci pokrivaju, a tu spadaju i ulaganja u same sebe i u svoj profesionalni razvoj, sudjelovanje na edukacijama, uvođenje promjena u svojim sredinama u smislu praktičnoga rada i stručnih usluga, ili pak promjena u zajednici. Jer je poznato da je socijalni rad profesija koja ne djeluje samo na mikro razini nego djeluje na cijelo društvo u cilju integracije svakog čovjeka u zajednici«.

I upravo su to bili stručni kriteriji kojima su se vodili oni koji su dodijelili ovogodišnju počasnu nagradu. »Bilo je tu i kriterija oko kompetencija upravaljanja, duljine bavljenja ovim poslom i još neki drugih kriterija koji nisu bili noseći, ali su mogli doprinijeti tome da netko dobije nagradu«, pojasnila je Karačić.

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni