Viši porezi na autorske honorare evidentni su manjak mudrosti

Viši porezi na autorske honorare evidentni su manjak mudrosti

Niti jedna zemlja na svijetu nikada nije riješila svoje gospodarske probleme pribjegavajući škrtosti. A k tomu dodatno oporezivati stvaraoce može samo neko tko ne razumije ništa ili je možda verbalni domoljub

hanibal_salvaro
Hanibal Salvaro (Izvor: clujceramicsbiennale.com)

Viši porezi na autorske honorare – evidentni su manjak mudrosti. Ni najinteligentnija zločestoća ne može nekoga ocrniti i osramotiti koliko on može sam sebe svojim djelima i postupcima prikazati nesposobnim i nedoraslim. Prijedlog povišenog poreza spada u sitničava razmišljanaja tzv. sustava malih tragova, a koje, barem u literaturi, vrlo uspješno koristi i objašnjava Sherlock Holmes.

Skoro istovremeno drugi uvaženi dužnosnik planira u Saboru uštedjeti milijun i po kuna. Znači kako imamo tako „genijalne“ dužnosnike koji su uvjereni, ili nas demagoški žele uvjeriti, kako namirivanje dodatnih 40-50 milijuna kuna za proračun od preko 100 milijardi kuna tj. cca 0,5 promila može bilo što popraviti.

Samo ove dvije mjere govore o totalnoj nesposobnosti da se potakne poduzetništvo i svekoliki napredak, koje jedino može pridonijeti nekom napretku. A o njihovim destimulativnim učincima dali bi se napisati doktorati. Samo površni i neupućeni naivci mogu vjerovati u svrhovitost takvih prijedloga.

No kako za običnog građanina predložene mjere ostavljaju dojam da se nešto pozitivno ipak dešava to će se iste možda i sprovesti iako su samo izraz demagoškog politikanstva, ali koje ostavljaju dojam nečijih dobrih namjera i svrhovitosti.

A zašto je tako? Zato što gospoda drugačije ne znaju. Zato što su nesposobni. Zato što nemaju vizije.

Pri tome se zaboravlja kako niti jedna zemlja na svijetu nikada nije riješila svoje gospodarske probleme pribjegavajući škrtosti. A k tomu dodatno oporezivati stvaraoce može samo neko tko ne razumije ništa ili je možda verbalni domoljub. Ne shvaćaju kako će od predloženih mjera najveću štetu imati gospodarstvo a to znači i proračuni.

Hanibal Salvaro, Art Director
LADICA Fine Arts & Design Center

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni