Višeosjetilna izložba “Lokve” u Tifološkom muzeju

Višeosjetilna izložba “Lokve” u Tifološkom muzeju

U Tifološkom muzeju (Draškovićeva 80) će se od 22. 12. 2020. do 1. 3. 2021. moći razgledati izložba »Lokve«. Riječ je o drugoj Druga izložba iz Ciklusa višeosjetilnih izložbi Tiflološkog muzeja posvećena je mjestu Lokve u Gorskom kotaru.

Iz Muzeja poručuju kako im je u prvom četverogodišnjem ciklusu namjera približiti dijelove „netaknute prirode” Lijepe Naše i sadržaje prilagoditi što širem krugu posjetitelja.

Lokve su smještene u srcu Gorskog kotara, u čarobnom ambijentu podno vrhova Risnjaka. Prvi put spominju se 1481. godine, a izgradnjom Lujzinske ceste koja je povezivala Zagreb i Rijeku mjesto se počelo razvijati kao prometno središte koje je povezivalo unutrašnjost s priobaljem.

Posjetiteljima će se mjesto približiti kroz najupečatljivije dijelove kojima nas je darovala priroda toga kraja: Park šumu Golubinjak i špilju Lokvarku te akumulacijsko Lokvarsko jezero. Golubinjak je i dom Goranske kiparske radionice Lokve, u kojoj je kroz godine nastao velik broj skulptura većih dimenzija izrađenih od prirodnih materijala, koje krase cijeli Gorski kotar.

Vizualni doživljaj predmeta i prirode mjesta Lokve u Tifološkom muzeju su pokušali upotpuniti elementima koji se mogu dodirnuti, pomirisati, okusiti i čuti..

Ova izložba podsjeća na važnost čovjekova doticaja sa zemljom i podzemljem, vodom, nebom, stablima, travom i drugim živim bićima. Dotaknite i poslušajte prirodu jer ona nam doista ima što reći, od nje možemo puno toga naučiti.

“Između jela u gorskome cvijeću,

Lokve moje, moj zemaljski raju,

Nikada vas zaboravit neću.”

– S. Vuksan

 (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni