Višekratnim torbama nastoje smanjiti korištenje plastičnih vrećica

Višekratnim torbama nastoje smanjiti korištenje plastičnih vrećica

»Upravo je plastika i njeno odgovorno zbrinjavanje jedan od ključnih aspekata odgovorne brige za okoliš«, navode u trgovačkom lancu

Trgovački lanac Konzum nedavno je započeo kampanju »Jedna manje« putem koje se želi kupce potaknuti na korištenje ekoloških (višekratnih) torbi umjesto plastičnih vrećica. No i torbe koja se prodaju po 5 kuna (4,99 kn) i 7 kuna (6,99 kn) su također načinjene od reciklirane, vrlo rasprostranjene plastike – polipropilena (PP).

U Konzumu ističu da su društveno odgovorna kompanija koja primjenom ISO normi za upravljanje kvalitetom godinama na sustavan način pristupa zaštiti okoliša. Navode da su u proljeće 2018. uspješno obavili tranziciju na novu normu ISO 14001:2015 sustava upravljanja okolišem, koja donosi nove odrednice poput razumijevanja potreba i očekivanja zainteresiranih strana te utvrđivanja rizika i prilika povezanih s aspektima okoliša i uzimanja u obzir životnog ciklusa.

»Upravo je plastika i njeno odgovorno zbrinjavanje jedan od ključnih aspekata odgovorne brige za okoliš, pri čemu su jako bitan segment plastične vrećice. S ciljem poticanja građana na što češće korištenje višekratnih ekoloških torbi, umjesto jednokratnih plastičnih vrećica, Konzum je pokrenuo kampanju Jedna manje kako bi i na taj način dao doprinos u smanjenju količine plastičnog otpada u Hrvatskoj«, navode u trgovačkom lancu.

Tanke plastične vrećice ostaju u ponudi

No osim proizvođača plastičnih vrećica i njihovih zaposlenika zbog ukidanja tankih plastičnih vrećica, što nastoji ozakoniti Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja predvođeno ministrom Tomislavom Ćorićem, zabrinut je i dio kupaca. Pitaju se kako će pakirati voće i suho voće, povrće itd. povuku li se i optjecaja i vrlo lagane vrećice (debljine < 15 mikormetara).

Tako nam se javio čitatelj s pritužbom da u jednoj trgovini poslovnici Konzuma nije mogao dobiti besplatnu plastičnu vrećicu za voće i povrće. Da je u ponudi bila samo biorazgradiva koja se naplaćuje.

Kako nigdje zakonski predviđeno da se vrlo lagane vrećice zabranjuju ili naplaćuju zatražili smo komentar od trovačkog lanca. Iz Konzuma su odgovorili da ih nisu povukli iz optjecaja te da su one i dalje kupcima dostupne.

»U svojim prodavaonicama stoga, uz ekološke torbe, nudimo i biorazgradive vrećice na odjelima voća i povrća po cijeni od 0,30 kuna, 100 posto biorazgradive vrećice na blagajnama po cijeni od 1,50 kn te jednokratne vrećice od već recikliranog materijala koji je moguće ponovno reciklirati. Uz biorazgradive, na odjelima voća i povrća našim kupcima su i dalje na raspolaganju besplatne plastične vrećice u roli od 9 mikrometara«, navode iz Konzuma. (ZG-magazin)

Komentiraj

*