Više od tisuću izvođača na Festivalu glazbe Zagreb

Više od tisuću izvođača na Festivalu glazbe Zagreb

Ovim se tamburaškim festivalom želi revitalizirati interes svirača i publike za očuvanje tog dijela hrvatske kulturne baštine te potaknuti mlade za rad u kulturno-umjetničkim društvima

Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s Centrom za glazbu Zagreb prvi puta organizira u Zagrebu jedan od najvažnijih događaja za sve ljubitelje glazbe – Festival glazbe Zagreb 2015. U sklopu ove manifestacije koja traje od 20. studenoga do 12. prosinca, održat će se Festival pjevačkih zborova, Festival tamburaških orkestara »Dr. Josip Andrić«, Međunarodni dječji festival Čarobna frula te Susret školskih zborova.

U gotovo mjesec dana glazbe nastupiti će više od 1.000 glazbenika iz Hrvatske i inozemstva. Koncerti će se održati na više lokacija u gradu te Zagrebačkoj županiji, a ulaz na sve koncerte je slobodan. Cilj Festivala je popularizacija zborske glazbe, podizanje razine umjetničkih dometa domaćih zborova, stvaranje bogatog fundusa vokalnih skladbi domaćih autora kao i promoviranje tambure i bogate orkestralne tamburaške literature iz hrvatske i svjetske baštine.

Izbjeći banaliziranje tambure

Festival u petak 20. studenoga s početkom u 19 sati, u dvorani Centra za kulturu i informacije Maksimir, otvaraju Tamburaški orkestar KUD-a Dragutin Domjanić i zbor »Čarobna frula«. Ovim se tamburaškim festivalom želi revitalizirati interes svirača i publike za očuvanje tog dijela hrvatske kulturne baštine. Potaknuti mlade za rad u kulturno-umjetničkim društvima te na taj način sačuvati nacionalno kulturno nasljeđe i nematerijalnu kulturnu baštinu. Posebnu pažnju se želi posvetiti repertoaru, izborom samo najkvalitetnijih skladbi eminentnih domaćih skladatelja i pozivom najkvalitetnijih orkestara i tako izbjeći banaliziranje, komercijalizaciju (u smislu podilaženja trenda uvoza nekvalitetne, masovne pop-kulture) i svrstavanje tambure u isključivo instrument za »gažu«.

Centar za kulturu i informacije Maksimir u suradnji s Centrom za glazbu Zagreb inicijator je ove nove glazbene manifestacije, a koja je organizirana u suradnji s brojnim ustanovama i glazbenim udrugama. Festival je nastao na inicijativu profesionalnih glazbenika entuzijastičnog karaktera s namjerom da svojom djelatnošću unaprijedi dosadašnje rezultate na području glazbe u Zagrebu, poveže glazbenike pojedince, udruge i ustanove koji djeluju na kulturno-umjetničkom području te privuče novitete iz drugih sredina i zemalja kako bi na taj način publici pružao niz novih programa.

Uz 13 koncerata u sklopu Festivala održat će se i stručni seminari i glazbene radionice.

RASPORED KONCERATA:

KONCERT TAMBURAŠKIH SASTAVA
20.11 u 19:00 sati
Centar za kulturu Maksimir

PROMENADNI KONCERT
21.11. u 12.00 sati
Bogovićeva ulica

KONCERT TAMBURAŠKIH SASTAVA
22.11. u 19:30 sati
Narodno sveučilište Sesvete

KONCERT PJEVAČKIH ZBOROVA
25.11. U 20:00 sati
Muzička akademija

KONCERT PJEVAČKIH ZBOROVA
26.11. u 20:00 sati
Bazilika Srca Isusova

KONCERT PJEVAČKIH ZBOROVA
28.11. u 20:00 sati
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL
ČAROBNA FRULA
03.12. u 19:00 sati
Centar za kulturu Maksimir

MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL
ČAROBNA FRULA
04.12. u 19:00 sati
Centar za kulturu Maksimir

MEĐUNARODNI DJEČJI FESTIVAL
ČAROBNA FRULA
05.12. u 12:00 i 16:00 i 19:30 sati
Centar za kulturu Maksimir

ZAVRŠNI KONCERT
06.12. u 17:00 sati
Crkva Presvetog Trojstva, Moravče

SUSRET ŠKOLSKIH ZBOROVA
11.12. u 18:00 sati  (dvorana Gimnazije Sesvete, Bistrička 7)
(zg-magazin)