Više od 500 osoba s invaliditetom ostaje bez osobnog asistenta

Više od 500 osoba s invaliditetom ostaje bez osobnog asistenta

Savez društava multiple skleroze Hrvatske i 15 udruga zahtijevaju od mjerodavnih institucija da žurno riješe ovu situaciju i osiguraju nastavak pružanja ove usluge, bez odgode i prekida

Više od 500 osoba s invaliditetom, pa tako i gotovo 100 osoba s multiplom sklerozom s najtežom vrstom invaliditeta zbog kojih ne mogu samostalno obavljati niti osnovne potrebe za 9 dana ostaju bez pomoći osobnih asistenata. Istovremeno toliko osobnih asistenata u udrugama ostaje bez svog radnog mjesta, iako već mjesecima slušamo kako je svima cilj smanjiti nezaposlenost u Republici Hrvatskoj, upozorili su u današnjem priopćenju iz Saveza društava multiple skleroze Hrvatske. Ističu kako se to događa unatoč činjenici da je novac za nastavak projekata odavno osiguran iz Europskog socijalnog fonda.

»Tko je kriv što će više od 500 osoba s najtežom vrstom invaliditeta za nekoliko dana ostati bez osobnih asistenata koji će pak ostati bez radnih mjesta?«, pitaju se u Savezu.

Krajem listopada završavaju jednogodišnji projekti ugovoreni sa udrugama osoba s invaliditetom koji su sklopljeni sa Ministarstvom socijalne politike i mladih i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje kao posredničkim tijelima, putem kojih je preko 500 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, od kojih gotovo 100 osoba s multiplom sklerozom, dobilo pomoć osobnih asistenata. U Savezu navode kako im je iz nadležnih institucija više puta obećavano produženje pružanja ove neophodne usluge za one u najvećoj potrebi. No do danas novi natječaj, za što su već trebali biti potpisani i ugovori, nije ni u najavi.

Stoga zaključuju kako se radilo o »pustim obećanjima« koja osobama s multiplom sklerozom koji će izgubiti svakodnevnu pomoć osobnih asistenata na koje su navikli, a bez kojih ne mogu više zamisliti svoj život, jer bez njih ne mogu obavljati ni osnovne potrebe, ne znače ništa.

Savez društava multiple skleroze Hrvatske i 15 udruga članica koje provode ovaj projekt u okviru Europskog socijalnog fonda upozoravaju i zahtijevaju od mjerodavnih institucija da žurno riješe ovu situaciju i osiguraju nastavak pružanja ove usluge, bez odgode i prekida jer osobe s multiplom sklerozom kao ni ostale osobe s invaliditetom nisu krive za tromost institucija, kao ni udruge koje svoje obveze prema institucijama obavljaju na vrijeme.

»Pitamo se gdje je novac za plaće osobnih asistenata i zašto nema odgovora nadležnih institucija, te zašto su ponovno osobe s invaliditetom teret vladajućim strukturama u Hrvatskoj?«, pišu u priopćenju.

»Bivša ministrica socijalne politike i mladih, nije nas oduševila, s obzirom da je na odlasku uputila nekoliko deklarativnih rečenica na XXI. Simpoziju Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, ali nije ništa konkretno rekla. Predstavnica Ministarstva socijalne politike i mladih, kontinuirano je ponavljala kako je procedura spora i kako se Ministarstvo socijalne politike i mladih iznimno potrudilo da se šire i provode trogodišnji programi osobne asistencije ali i dalje je nepoznata činjenica što je Ministarstvo socijalne politike i mladih napravilo za projekte osobnih asistenata u okviru ESF-a s obzirom da je na tim projektima provedbeno tijelo prve razine«, ukazuju u Savezu i poručuju kako ih ne zanima nerad državnih tijela u prethodnom razdoblju. Ne zanima ih ni premali broj stručnog osoblja u institucijama koje odobravaju sredstva odnosno premali interes da se osobama s invaliditetom omogući dostojanstven život.

Traže da se osigura novac za prijelazno razdoblje, do raspisivanja i početka provedbe novog natječaja (a koja se mogu retrogradno opravdati kroz projekt), za što nadležni imaju još nepunih devet dana.

Što je usluga osobne asistencije?

Usluga osobne asistencije je usluga koju udruge osoba s invaliditetom putem projekata i/ili programa putem najtečaja dosadašnjeg Ministarstva socijalne politike i mladih i/ili Europskog socijalnog fonda pružaju svojim članovima s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, a pruža se korisnicima 80 sati mjesečno. Navedeno znači da osobe s invaliditetom kojima je pomoć prijeko potrebna imaju svakodnevno na raspolagaju svog asistenta, svoju „produženu ruku“ za sve ono što zbog svojeg invaliditeta kojeg nisu birali ne mogu sami.

Samo dio od poslova koje osobni asistenti rade su: pomoć pri osobnoj brizi korisnika kao što je: higijena, pomoć pri ustajanju iz kreveta i odlasku u krevet, odijevanje i svlačenje, pomoć pri obavljanju fizioloških potreba, pomoć pri hranjenju i piću, pripremanje obroka, davanje lijekova, pomoć pri sitnim kućanskim poslovima, obavljanje kupovine, pomoć prema fizičkim potrebama, obavljanje administrativnih poslova – odlazak liječniku, odlazak u banku, poštu, dostava i podizanje razne dokumentacije, pomoć pri uspostavljanju i olakšavanju komunikacije te pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima. Osobni asistenti sve to rade za „mršavih“ 2000 kuna mjesečno, a koji za osobu s multiplom sklerozom znače doslovno sve. (zg-magazin)