Više od 500 đaka sudjelovalo u preventivnoj akciji “Poštujte naše znakove”

Više od 500 đaka sudjelovalo u preventivnoj akciji “Poštujte naše znakove”

(Foto: MUP)

Više od 500 školaraca s područja Zagreba i Zagrebačke županija sudjelovalo je u manifestaciji koja je jučer održana u Hrvatskom narodnom kazalištu, u sklopu preventivne akcije »Poštujte naše znakove«. Preventivna akcija »Poštujte naše znakove« provodi se kontinuirano od 1995. godine, a nakon što je počelo njezino provođenje broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama se znatno smanjio, tvrde u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Djeci je najuzbudljiviji bio mobilni poligon, gdje su najmlađi vozači autića mogli sagledati promet »očima vozača«.

Manifestacija je započela edukativnom glazbeno-scenskom izvedbom »Poštujte naše znakove«, a nakon toga podjelom preventivnih materijala namijenjenih sigurnosti djece u prometu. Djeca su imala priliku sudjelovati u raznim interaktivnim prometnim radionicama.

Program se nastavio održavanjem stručne tribine pod nazivom »Stop prometnim nesrećama – što nam novi Zakon donosi?«, kako bi se progovorilo o važnosti zaštite djece i važnosti ulaganja zajedničkih napora u sprječavanju ugrožavanja njihovih života u prometu. Na tribini su sudjelovali Prvobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, predstavnik Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu doc. dr. sc. Rajko Horvat, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije Josip Mataija, predstavnik ministarstva znanosti i obrazovanja Darko Tot,  kirurg Klinike za dječje bolesti Zagreb prim. Zoran Barčot i ravnatelj Drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivica Buljan.

Okupljene govornike te načelnike policijskih postaja pozdravio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina koji je istaknuo kako se radi o važnoj temi te da je Ministarstvo unutarnjih poslova intenzivno radilo na izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kako bi se unaprijedili sigurnost prometa i prevenirali i smanjili broj prometnih nesreća i smrtno stradalih u prometu. »Prevencija u prometu je spašavanje života«, naglasio je Milina koji tvrdi kako policiji nije cilj kažnjavanje u prometu, već prevencija te je pozvao sve policijske službenike da pojačaju napore u prevenciji, bilo da se radi o unaprjeđenju prometne signalizacije i infrastrukture ili o rješenju nekog konkretnog problema.

Također je pozvao sve vozače da posebnu pažnju obrate na djecu u prometu, a pogotovo u zoni škola i vrtića, kako bi zaštitili najmlađe sudionike u prometu jer su za većinu njih ovi prvi dani škole prvo samostalno sudjelovanje u prometu. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni