Više od 5 tisuća izbjeglica u Hrvatskoj, Crveni križ traži pomoć

Više od 5 tisuća izbjeglica u Hrvatskoj, Crveni križ traži pomoć

Ministar zdravlja Siniša Varga potvrdio je kako se će se na današnjoj sjednici Vlade osnovati krizni stožer te da će se, među ostalim, donijeti odluke o aktiviranju robnih rezervi i dodatnih sredstava

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt potvrdio je da je u Hrvatsku u posljednja 24 sata ušlo više od 5 tisuća izbjeglica, te je naglasio kako se zalihe namirnica smanjuju i da je nužno što hitnije aktivirati hrvatske robne rezerve.

U emisiji Hrvatskoj radija “U mreži Prvog” Markt je jutros zahvalio svim volonterima i svim građanima, a posebno mještanima Tovarnika, na tome što su bili krasan primjer hrvatske solidarnosti.

Ministar zdravlja Siniša Varga kazao je kako se će se na današnjoj sjednici Vlade osnovati krizni stožer te da će se, među ostalim, donijeti odluke o aktiviranju robnih rezervi i dodatnih sredstava iz Ministarstva financija.

Ministar je rekao kako krizni stožer Ministarstva zdravlja već mjesec dana priprema protokole za ovakvu situaciju. Podržao je mjere kojima se izbjeglice iz Tovarnika vlakovima prebacuju u druga mjesta. Rekao je i da će u pomoć domovima zdravlja na područjima gdje će biti smješten veći broj izbjeglica dolaziti kolege iz svih krajeva Hrvatske.

Na pitanje koliko je Hrvatska u stanju primiti izbjeglica, ministar Varga nije konkretno odgovorio. Istaknuo je kako je velika odgovornost na Ministarstvu unutarnjih poslova da te ljude sigurno prebaci u zemlje u koje žele ići.

„Hrvatska ima puno slobodnih kapaciteta, turistička sezona je pri kraju. Otvorili smo napuštenu psihijatrijsku bolnicu kod Čepina“, rekao je ministar te podsjetio kako je u Hrvatskoj, u vrijeme rata u BiH, u jednom trenutku bilo 450 tisuća izbjeglica. „Moramo osigurati kapacitete za najgori scenarij i vidjeti sa zapadnim susjednima kako će ljudi krenuti prema destinacijama gdje vide svoj budući život“, istaknuo je ministar.

Svi građani koji mogu i žele pomoći izbjeglicama iz ratom zahvaćenih područja, sredstva mogu donirati na sljedeće načine:

Uplatom na žiro račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb, broj:
IBAN HR6923400091511555516
Poziv na broj: 14
Za uplate iz inozemstva SWIFT: PBZGHR2X
Internetskim donacijama na www.hck.hr
Donacijama putem poziva na telefonski broj 060 9011 (cijena poziva 6 kuna i 25 lipa, PDV je uključen.)

Uz pomoć prikupljenih sredstava Hrvatski Crveni križ osigurat će za izbjeglice hranu, vodu, higijenske potrepštine te setove za prvu pomoć. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni