Više od 300 djela na retrospektivnoj izložbi Ivana Kožarića

Više od 300 djela na retrospektivnoj izložbi Ivana Kožarića

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu jučer je otvorena velika retrospektivna izložba posvećena akademiku Ivanu Kožariću, velikanu hrvatske umjetnosti koji bi, da je još uvijek s nama, 10. lipnja bio proslavio svoj stoti rođendan.

Retrospektivna izložba »Ivan Kožarić: Retrospektiva – Jedna od mogućih 100« s više od 300 djela predstavlja umjetnikovo stvaralaštvo od njegovih studentskih dana i pojave na umjetničkoj sceni ranih 1950-ih, preko djelovanja u neoavangardnoj grupi Gorgona sve do njegovih kiparskih ciklusa, hrpa i privremenih skulptura. Osim radova iz fundusa Atelijera Kožarić u vlasništvu Grada Zagreba i zbirki MSU-a, djela na izložbi posuđena su iz Gliptoteke HAZU, Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, Laube – kuće za ljude i umjetnost, Galerije umjetnina u Splitu, zbirke obitelji Kožarić, Kolekcije Marinko Sudac i Zbirke Biškupić.

Izložbu je otvorila izaslanica predsjednika Vlade, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknuvši kako možemo iskazati ogromnu zahvalnost što pripadamo generaciji koju je svojim umjetničkim djelovanjem Kožarić trajno obilježio.

Podsjetila je kako je Ivan Kožarić neopterećen umjetničkim pravcima ustrajno izbjegavao jasna stilska određenja, suvremene trendove i formalna ograničenja. Prepoznatljivost i svaku naznaku sustava doživljavao je kao sputavanje slobode i kreativnosti, prijetnju gubitka sadržaja, u potpunoj suprotnosti sa samim smislom umjetničkog čina, prisjetila se ministrica, zaključivši kako su upravo to odlike umjetničkog stvaranja koje nam je trajno ostavio u nasljedstvo.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec kazala je da Zagreb bez Kožarićevih ostvarenja na javnim gradskim prostorima zasigurno ne bi bio isti s obzirom na to da se radi o umjetniku čija su djela postala neizostavni dio gradskih vizura i dio gradskoga identiteta.

Izložba ostaje otvorena do 31. listopada. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI

Odgovori

You have to agree to the comment policy.