Više od 200 kreativnih ideja na Međunarodnoj izložbi inovacija

Više od 200 kreativnih ideja na Međunarodnoj izložbi inovacija

»Hrvatska nema puno ljudi, ali imamo pamet. Najbolje što Hrvatska ima je na ovome sajmu, moramo biti svjesni da možemo i moramo biti bolje. Obrazovanje se mora povezati s komercijalizacijom proizvoda i s izvozom. Moramo se mijenjati, a društvo mijenjaju samo najbolji“, poručio je Davor Bernardić, potpredsjednik Gradske skupštine

U Boćarskom domu u Zagrebu u četvrtak je otvorena 13. Međunarodna izložba inovacija ARCA 2015., gdje će nekoliko stotina inovatora i kreativaca iz zemlje i svijeta do nedjelje, 18. listopada, predstaviti više od 200 najnovijih proizvoda i projekata iz prirodnih i tehničkih područja.

Ovogodišnji sajam je otvorio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je podsjetio kako bez inovacija nema uspješnog i konkurentnog gospodarstva.

»Mnogi nisu ni svjesni što je Hrvatska podarila svijetu, tako često na svojim putovanjima poklanjam Penkalu za koju se ne zna da dolazi od nas, isto je i s kravatom i mnogim drugim velikim djelima. Moramo raditi na tome, te povezati obrazovanje, državu i poduzetnike, a ovaj je sajam prilika za takva napredovanja«, izjavio je ministar Maras.

No nakon same inovacije se ne smije stati, već kontinuirano ulagati i poboljšavati svoj proizvod.

»Tako imamo primjer Šestan – Busch tvrtke, gdje najbolji inovatori u svijetu proizvode vrhunske vojne kacige. Stalno sudjeluju u razvoju novih materijala i ispitivanja kako po pitanju zaštite, tako i po pitanju udobnosti i dizajna borbenih kaciga i ostalih proizvoda. Tvrtka zapošljava 50 djelatnika, a proizvodi se izvoze u preko 40 zemalja diljem cijelog svijeta«, naveo je ministar u društvu predstavnika firme koji su i ovaj puta predstavili svoju novu inovaciju.

»Svake nam se godine turisti gube na planinama, što Hrvatsku košta puno. Ideja je da bi se jedna ovakva kaciga iznajmljivala turistima kada posjećuju planine ili nacionalne parkove pa ako se slučajno izgube odmah ih se može pronaći zahvaljujući ugrađenom GPS-u, kameri i svjetlu na kacigi«, objašnjava Alojzije Šestan.

Izložba za mlade

Nakon službenog otvaranja sajma predstavnici Sveučilišta u Zagrebu i Udruga inovatora Hrvatske potpisali su tzv. pismo namjere s ciljem boljeg protoka ideja i njihovog realiziranja i komercijaliziranja.

maras_arca_inovatoriIzložba je ove godine programski posvećena mladima. Tako će drugog dana izložbe, 16. listopada pod motom »Inovacijom do konkurentnosti« od 12 do 16 sati biti održano natjecanje mladih inovatora i start up-ova iz Hrvatske i Slovenije pod nazivom Dan inovativnih ideja, najavio je Marko Bubaš, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, pritom dodavši kako je poseban program u okviru ovogodišnje izložbe namijenjen i školarcima, učenicima osnovnih i srednjih škola. Oni će se u subotu u programu pod nazivom Učenička subota od 10 do 16 sati moći uključiti u nekoliko zanimljivih tehničkih radionica.

»Hrvatska nema puno ljudi, ali imamo pamet. Najbolje što Hrvatska ima je na ovome sajmu, moramo biti svjesni da možemo i moramo biti bolje. Obrazovanje se mora povezati s komercijalizacijom proizvoda i s izvozom. Moramo se mijenjati, a društvo mijenjaju samo najbolji«, poručio je Davor Bernardić, potpredsjednik Gradske skupštine.

Inovator iz potrebe

»Živim dosta udaljeno od ZET-ovih autobusa pa sam puno puta zaželio da ne moram pješačiti te da ne moram ovisiti o drugima«, kaže Ivan Golubić

Inovator Ivan Golubić pored svog vozila
Inovator Ivan Golubić pored svog vozila

Predstavljanje ideja, razmjena iskustva i savjeta na ovome sajmu neće nedostajati. Posjetitelje će sigurno posebno zainteresirati malo drugačije električno vozilo, dio Mobile Vehicle projekta.

»Radi se o konceptu vozila budućnosti. Ideja je da se za nekoliko godina imamo gotov proizvod koji odmah možemo plasirati na tržište, kad takva vozila budu zakonom dostupna. Inovacija se sastoji u tome da korisnik sa svojeg pametnog telefona, odnosno putem aplikacije, šalje svoju lokaciju vozilu, koje je prethodno `naučio´ kako doći do te lokacije. Vozilo ne ovisi o GPS-u nego ga se na neki način prethodno `uči´ kako doći do određene lokacije. Kasnije, kada ga korisnik pozove, vozilo potpuno samostalno dolazi do njega, odnosno do zadanog mjesta, osoba sjeda unutra i nastavi se voziti«, otkrio nam je mladi inovator Ivan Golubić.

Vozilo je potpuno električno te nema nikakvih štetnih nusprodukata. Baterija ima kapacitet dostatan za 50 do 60 kilometara vožnje, dok punjenje traje dva sata. Na ideju je došao, kako to često i biva, na temelju vlastitog iskustva.

»Živim dosta udaljeno od ZET-ovih autobusa pa sam puno puta zaželio da ne moram pješačiti već da me netko drugi preveze, ali da samostalno s tim upravljam, te da ne moram ovisiti o drugima«, dodaje Golubić.

ivan_golubic_autoMladi inovatori – temelj gospodarskog razvoja Hrvatske

arca_inovatori_altproNaši mladi inovatori iz neke od 35 pojedinačnih udruga članica Udruge inovatora Hrvatske temelj su budućeg gospodarskog razvoja Hrvatske. Rad učenika i njihovih mentora će se nagraditi medaljama, priznanjima ali i ARCA certifikatom Udruge inovatora Hrvatske s navodima o utrošenom broju sati rada na inovaciji i stečenim ishodima učenja.

Lijepo je vidjeti da su sajam posjetila brojna diplomatska predstavništva, domaći te strani poduzetnici, no ono što najviše veseli je angažiranost i želja za učenjem i postizanjem konkretnih izuma mladih srednjoškolaca ili studenata.

Od četvrtka do subote, vrata Boćarskog doma bit će otvorena posjetiteljima od 10 do 19 sati. U nedjelju program završava u 16 sati, kada će se proglasiti najbolje inovacije i dodijeliti nagrade inovatorima koji su se ove godine osobito istaknuli na zagrebačkoj izložbi, a ulaz na sajam je besplatan.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni