Više novca za suzbijanje komaraca

Više novca za suzbijanje komaraca

Šostar: Stanje je sve samo ne alarmantno jer je godina bila nepovoljna za komarce, zbog sušnog proljeća i sušnog ljeta… / Građani se pak žale kako nikad nije bilo više komaraa

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo osigurao je oko 3.3 milijuna kuna za suzbijanje komaraca u tekućoj godini, iako godina nije bila pogodna za razvoj komaraca, a od 100 slučajeva oboljenja u EU od groznice zapadnog Nila u Hrvatskoj je zabilježen samo jedan takav slučaj, pa je stanje redovno i pod kontrolom, rečeno je u četvrtak na konferenciji za medije u zgradi Područnog ureda Trešnjevka.

Osvrćući se na pritužbe građana, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar je podsjetio kako je Zavod zadužen za kreiranje i kontrolu provedbe programa, a ne za samu provedbu te istaknuo da će se, iako je stanje redovno, pojačati kontrole na terenu te će izvođači radova morati odraditi svoj dio posla.

“Gradski ured za zdravstvo osigurao je dovoljno novca za borbu protiv komaraca, čak i više nego se prije osiguravalo i ničije opravdanje ne može biti manjak novca. Grad je odradio sve što je trebao, a mi ćemo provesti kontrole u dogovoru s Gradskim uredom za zdravstvo”, kazao je Šostar.

Dodaje kako je stanje “sve samo ne alarmantno” jer je godina bila nepovoljna za komarce, zbog sušnog proljeća i sušnog ljeta.

Na konferenciji je upozoreno da se tigrasti komarci, koji su izrazito agresivni i prenose bolesti, legu u kolovozu, a nastambe su im u površinski manjim vodama, pa su građani pozvani da uklanjaju predmete u kojima se zadržava voda pogodna za širenje komaraca.

Ana Klobučar iz Nastavnog zavoda podsjeća da se tigrasti razvijaju u malim leglima, primjerice ljudi ostavljajući kišnicu za zalijevanje vrta nehotično stvaraju uvjete za njihovo širenje. “U kolovozu najčešći je napasnik baš tigrasti komarac, a aktivan je dok je temperatura viša od 15 stupnjeva”, istaknula je.

Mirjana Lana Kosanović Ličina izvijestila je kako je ove godine u EU zabilježeno stotinjak oboljenja od groznice zapadnog Nila, no u Hrvatskoj je zabilježen samo jedan slučaj.

Istaknula je da oko 80 posto oboljelih čak i ne osjeti simptome, u 20 posto slučajeva simptomi su slični gripi, a u samo jedan posto slučajeva mogu biti kobni. (Hina)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni