„Više bicikala na prometnicama predstavlja napredak“

„Više bicikala na prometnicama predstavlja napredak“

„Vidim, u Zagrebu ima sve više bicikala, a Danci uz bicikl vežu pojmove kao što su sloboda i zdravlje“, rekao je danski veleposlanik Poul Erik Dam Kristensen

U okrugu Studentskog centra, pored Francuskog paviljona danas je navečer otvoren biciklistički festival Pedalafest, u organizaciji Sindikata biciklista koji je ovom prigodom obilježio i tri godine svog djelovanja. Kako je poručila Iris Jeričević iz Sindikata biciklista riječ je o manifestaciji kojom se želi postići da još veći broj građana počne koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo te je izrazila nadu da će ga posjetiti i predstavnici Grada, koji mogu utjecati na poboljšavanje biciklističke infrastrukture.

S obzirom da su partneri Festivala Veleposlanstvo Kraljevine Danske te Veleposlanstvo kraljevine Nizozemske, na otvorenju je bio i danski veleposlanik Poul Erik Dam Kristensen te ataše za kulturu u nizozemskom veleposlanstvu Nataša Galo Samac, koji su oboje postali počasnim članovima Sindikata.

Poul Erik Dam Kristensen
Poul Erik Dam Kristensen

Poul Erik Dam Kristensen je ocijenio da veći broj bicikala na gradskim prometnicama predstavlja napredak. „Vidim, u Zagrebu ima sve više bicikala, a Danci uz bicikl vežu pojmove kao što su sloboda i zdravlje“, rekao je. Naveo je kako je u Danskoj provedena marketinška kampanja ne bi li se bicikli u što većoj mjeri uveli u gradski prijevoz te se sada veliki dio stanovnika Kopenhagena. No, dodao je, biciklizam štedi i novac, a stvara i platformu za promjenu stila života.

Danski veleposlanik pozvao je predstavnike gradskih vlasti u Zagrebu da posjete Pedalafest kako bi ih potaknuo na donošenje odluka koje će ići u smjeru da naš grad postane još ljepše mjesto za život. Na kraju je citirao slavnog fizičara:„Einstein je rekao: Život je poput vožnje biciklom – da ne bi s njega pao, moraš se stalno kretati“, te na hrvatskome dodao: „Mic po mic, svi na bic!“

Integrirani gradski promet

Galo Samac je svoje obraćanje započela s pitanjem: „Zašto su Nizozemci uključeni u ovaj projekt? Mislim da je to sasvim logično – bicikliranje je tamo više od prijevoza, to je način života“. Ukazala je na predavanja koja će biti održana u sklopu Festivala te pozvala građane da se obrate stručnjacima sa svojim pitanjima i problemima kako bi se napravili iskoraci u biciklističkom prometu te u Zagrebu zaživio sustav integriranog gradskog prometa.

Nakon toga predstavili su se autori izložbi fotografija na temu bicikala i bicikliranja, dok je Krešimir Dvorski iz tvrtke Sustav javnih bicikala koja zastupa njemački Nextbike, najavio proširenje biciklističkih postaja u Zagrebu na njih 50, a najavio je i da će se nagodinu takav sustav uvesti i u drugim hrvatskim gradovima, primjerice, u Zadru i Dubrovniku.

Koncertni dio događanja započeo je nastupom grupe Penguin Radio koji sviraju obrade poznatih i manje poznatih pjesama i neopterećeni su žanrovima.

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni