“Virujen” – besplatni uskrsni koncert Komornog zbora “Ivan Filipović”

“Virujen” – besplatni uskrsni koncert Komornog zbora “Ivan Filipović”

Za koncert su odabrane skladbe koje prikazuju Uskrs kao slavlje, pobjedu i nadu, ali i snažno nadahnuće pri oblikovanju vrsnih zborskih djela

Komorni zbor “Ivan Filipović” poziva sve ljubitelje zborskog pjevanja na uskrsni koncert Virujen koji će se održati u petak, 1. travnja s početkom u 20 sati u Crkvi Sv. Ivana Krstitelja (Nova Ves 64).

Zbor ovim svečanim koncertom želi obilježiti blagdan Uskrsa te svojom pjesmom publici prenijeti njegovu duboku teološku pozadinu. Tako su i odabrane skladbe za ovaj koncert – one koje prikazuju Uskrs kao slavlje, pobjedu i nadu, ali i snažno nadahnuće pri oblikovanju vrsnih zborskih djela. Kronološki je to niz skladbi od nepoznatog autora gregorijanskoga korala pa do iznimnih renesansnih i baroknih uglazbljenja, od tradicionalnih hrvatskih uskrsnih pjesama (poteklih iz zbirke Cithara octochorda) sve do suvremenijih ostvarenja živućih domaćih i stranih autora. Na programu su tako skladbe: W. Byrda, A. Lottija, P. I. Čajkovskog, M. Lauridsena i J. Ćalete. Ulaz na koncert je besplatan.

Komorni zbor “Ivan Filipović” osnovan je 1998. godine i jedan je od najuspješnijih a cappella ansambala u Hrvatskoj. U lipnju prošle godine Zbor je nastupio u Generalnoj Skupštini UN-a u New Yorku, u sklopu sudjelovanja na festivalu pjevačkih zborova – “The Rhythms of One World” International Choral Festival – u povodu obilježavanja 70. obljetnice potpisivanja Povelje o osnivanju Ujedinjenih naroda. Osvajao brojne nagrade na domaćim i svjetskim natjecanjima (Verona, Bremen, Xiamen, Rim, Istanbul, Split, Zagreb…), kao i pohvale i pozitivne kritike uglednih glazbenih stručnjaka, a to je pokazatelj iznimne kvalitete rada i umjetničkih standarda koje si je, kao trajni cilj i kriterij, Zbor postavio još od samog osnutka.

Dirigent, osnivač i umjetnički voditelj Zbora je Goran Jerković.

Pokrovitelj koncerta je Grad Zagreb. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni