Virtualna izložba: Automobili u Hrvatskoj

Virtualna izložba: Automobili u Hrvatskoj

(Ford Taunus na razglednici)

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u povodu održavanja najveće utrke održane u Hrvatskoj „WRC Croatia Rally“ priredila je prigodnu virtualnu izložbu „Automobili u Hrvatskoj“.

Izložba donosi kratak pregled početaka automobilizma u Hrvatskoj koji se temelji na građi koja je dostupna u NSK i obuhvaća stare hrvatske novine i časopise, stare karte, razglednice, plakate i umjetnička djela.

Ljudska opčinjenost automobilima traje od prvoga proizvedenog automobila koji je pogonio parni motor, razvijajući brzinu od svega nekoliko kilometara na sat. Izumitelji i inženjeri kasnoga devetnaestog i ranoga dvadesetog stoljeća neumorno su radili na svojim vizijama budućega samovoznog stroja koji danas nazivamo automobil.

Hrvatski automobilni list, siječanj 1914., opći fond NSK

Automobil – neizostavni dio našega života

Prvi su takvi automobili bili nezgrapni strojevi koji su proizvodili veliku buku, plašili prolaznike i proizvodili velike količine dima i čađe te su se kao takvi jedino svidjeli zaljubljenicima u strelovit tehnički napredak spomenuta doba kao i onima koji su htjeli izazvati sablazan i čuđenje među svojom društvenom klasom.

Razvoj automobil išao je velikom brzinom – od čudnih i vanjštinom neprivlačnih strojeva postali su predmet žudnje. Od sporih postali su brzi, od čudnih i ružnih postali su besprijekorno dizajnirani te ih je društvena elita jednostavno morala imati. U njima su se vozili veleposjednici, industrijalci, bogati nasljednici, prinčevi, pa i sami kraljevi.

Razvojem masovne industrijske proizvodnje automobili postaju dostupni širokomu narodnom mnoštvu te postaju dio svagdašnjice. Nalaze se u različitim promidžbenim proizvodima i uslugama, razglednicama i filmovima, novine svakodnevno pišu o njima, postaju tema umjetničkih djela, neizostavni su dio popularnih romana i sl. Ukratko, automobili postaju neizostavan dio našega života.

Izložbu pogledajte na poveznici. (ZG-mag)

Komentiraj

*