Vinska ulica u centru grada

Vinska ulica u centru grada

U subotu, 9. srpnja u Zagrebu u 12:00 sati započinje jedinstvena vinska manifestacija pod nazivom Vinoljupci u Tomićevoj čiji je cilj oživjeti vinsku tradiciju Tomićeve ulice u Zagrebu te ponuditi atraktivan i bogat vinski program zagrepčanima i brojnim turistima.

Vino i vinska kultura važan su segment hrvatske turističke i kulturne baštine, posebice ako ste stanovnik ili posjetitelj Zagreba – najvećeg vinskog tržišta u Hrvatskoj. Vođena idejom kako je građanima, ali i brojnim turistima potrebno predstaviti hrvatska vina i vinare na suvremen i zabavan način, udruga Vinoljupci kreirala je jedinstvenu manifestaciju pod nazivom Vinoljupci u Tomićevoj / Winelovers’ Street.

Cjelodnevni program koji započinje točno u podne uključuje kreativne enogastro radionice, promotivne cijene probranih hrvatskih pjenušaca, stručnu radionicu slijepog vinskog kušanja, vinski piknik u parku, glamurozni pjenušac party, pa čak i jednu promociju knjige praćenu ružićastim mjehurićima.

Centralni dio programa – vinski festival na otvorenom – započinje svečanim otvorenjem u 17:30 h, a menifestacije traja do 22:00 h. Zagrebačkoj publici i brojnim turistima predstavit će se više od deset plešivičkih vinara. Uz probrana vina, posjetitelji će moći kušati i »Hrvatsku štrudlu za Guinnessa«, koju u Zagreb donosi restoran Žganjer. Plešivički vinari pred sobom imaju nimalo lak zadatak – osvojiti srca Zagrepčana. Naime, svaki posjetitelj prilikom kupnje ulaznice (koja iznosi 80 kuna i uključuje neograničenu degustaciju) u svojoj će čaši dobiti maleno srce, koje će pokloniti vinaru/vinarki po vlastitom izboru.

Udruga Vinoljupci, na čelu s predsjednicom Irenom Lučić, aktivno djeluje od 2014.godine na promicanju vinske kulture i turizma. Do sada je organizirala nekoliko uspješnih vinskih festivala na otvorenom kojima su predstavljene vinske regije Istra, Međimurje i Podunavlje. Vinoljupci potpisuju i organizaciju prvog hrvatskog Festivala gemišta, održanog u srpnju 2015.godine. U suradnji sa udrugom plešivičkih proizvođača purtugizeca u studenom 2015. započeli su suradnju kroz manifestaciju Plešivički portugisci za koju vjeruju da će postati tradicionalna.

Projekt Vinoljupci u Tomićevoj zamišljen je kao manifestacija koja će se tradicionalno održavati dva do tri puta godišnje. Odvija se uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, Turističke zajednice Zagrebačke županije, Grada Zagreba, Grada Ozlja i Grada Jastrebarsko.

Svi ste pozvani da budete dio ove prekrasne vinske priče te da se pritom dobro zabavite, educirate i inspirirate. Za dodatne informacije posjetite www.vinoljupci.com.hr ili www.facebook.com/vinoljupci.