Vincekovo na Martin bregu

Vincekovo na Martin bregu

Kako se približava 22.siječanj, blagdan sv. Vinka, tako se na kontinentalnom dijelu Hrvatske pripremaju i različite manifestacije povodom popularnog Vincekova. Upravo je Vincekovo u kalendarima vinogradara označeno kao službeni početak nove vinogradarske godine.

Jedna od tradicionalnalnih turističkih manifestacija je i „Vincekovo na Martinskom bregu“, koja će se održati 18. siječnja u 15 sati na gradskom vinogradu u Martin bregu kraj Dugog Sela. Organizatori ove manifestacije su Vinogradarsko-vinarska udruga „Terra Sancti Martini“ i Turistička zajednica grada Dugog Sela. Članovi KUD Preporod biti će zaduženi za rezidbu trseva, vješanje kobasica i ostalih suhomesnatih proizvoda te za zalijevanje trsja vinom. Svi posjetitelji moći će uživati u gastro ponudi, koju ove godine pripremaju dugoselski vatrogasci.

Vinogradari kažu da svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, odlazi na Vincekovo u svoj vingrad kako bi ritualno odrezao nekoliko grančica trsja koje će zatim staviti uz prozor svoje kuće. Kakva će biti godina, pokazati će grančice nakon što propupaju. Tada se osim odrezivanja grančica, trs obredno poškropi starim vinom, a po vinogradu se izvjese i kobasice koje simboliziraju želju za plodnošću i dobrim urodom. Cijeli je taj posao nezamisliv bez pjesme i svirke.

 

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni