“Viktorov poučak” – nova rubrika na portalu ZG-magazin

“Viktorov poučak” – nova rubrika na portalu ZG-magazin

Portal ZG-magazin od danas je bogatiji za jednu novu rubriku – Viktorov poučak. Riječ je o rubrici u kojoj će o raznim temama, svojim osebujnim stilom za nas pisati dr. sc. Viktor Simončič, samostalni savjetnik za okoliš, nekadašnji pomoćnik ministra te autor i koautor više publikacija i knjiga, među kojima je i Društvo umanjene vrijednosti. Prvi dio ove knjige može se preuzeti na ovoj poveznici (pdf)

Viktor Simončič rođen je u Ljubljani 1948. godine. Maturirao je 1966. godine u Gimnaziji Vladimira Majdera u Sisku, 1970. godine diplomirao je na Tehnološkom fakultetu Sveucilišta u Zagrebu, Odjelu za naftu i petrokemiju u Sisku, a doktorirao 1976. godine na Fakultetu kemijskog inženjerstva, Sveucilišta u Karlsruheu u Njemačkoj.

Profesionalno se bavi zaštitom okoliša od kraja sedamdesetih, a već 1980. godine izabran je za docenta iz predmeta Zaštita okoline na Metalurškom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 1984. godine stekao je naziv viši znanstveni suradnik – rang izvanrednog profesora.

U profesionalnoj karijeri radio je na različitim mjestima – od istraživanja i nastava (Sveučilište Karlsruhe i Sveučilište u Zagrebu), industrije (Institut za metalurgiju u Sisku), poslovnog dijela (INGRA, Zagreb), uprave (pomoćnik ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uredđenje RH, v. d. direktora Državne uprave za zaštitu okoliša RH i savjetnik vlade u Ministarstvu za prostor in okolje Republike Slovenije) do samostalnog savjetnika.

Radio je, odnosno radi kao savjetnik različitih institucija i tvrtki, u mnogim je državama, između ostaloga radio i kao povremeni savjetnik Svjetske banke. Uključen je u mnoge projekte koje financira Europska komisija. Radi na razvoju strateških dokumenata koje su vezane uz zaštitu okoliša u razlicitim državama i na razlicitim nivoima, ukljucujuci i lokalne zajednice. Ima i praktična iskustva, posebno na preradi i obradi otpada.

Aktivan je i u radu nevladine scene.

Viktor je do sada objavio svojih pet »poučaka« na portalu Zrnca mudrosti uz šalicu kave, a serijal tekstova će se nastaviti na našem portalu. Vjerujemo da će nova rubrika naići na interes kod naših čitateljica i čitatelja, koji će moći izravno kontaktirati autora putem elektroničke pošte: viktor.simoncic@gmail.com. (zgm)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni