Viktor Simončič: Nisam protiv spaljivaonica jer se već par desetljeća niti ne grade

Viktor Simončič: Nisam protiv spaljivaonica jer se već par desetljeća niti ne grade

»Ne trebate imputirati stvari koje ne zastupam, iako priznajem to radite efektno i simpatično za čitatelje«

Dragi mladi kolega Matija Sučiću, iako već dugo ne predajem, prvenstveno jer meni nije moralno da sveučilišni nastavnik radi više poslova i da nije 24 sata na raspolaganju studentima, imam stalni stručni kontakt sa studentima, vjerujem na obostrano zadovoljstvo. Mladi ljudi, posebno oni koji imaju određene ideale zaslužuju potporu. I Vi po mom sudu spadate u tu skupinu pa imate moje silne simpatije.

Što se tiče stručnih argumenata, zamolio sam urednika da navede poveznice na tekstove objavljene samo na ovom portalu, koje sam napisao izvan »poučka«. Tamo možete vidjeti da nisam protiv spljivaonica otpada, jer se one već dobrih par desetljeća ne grade. To bi bilo kao da sam danas protiv tramvaja na konjsku vuču. Vezano za MBO pogledajte pažljivo sheme iz pretprošlog »poučka«. Siguran sam da ste ih pogledali površno, čim u Vašem tekstu navodite MBO u stručno gledano pogrešnom konceptu. Pogledajte i tekst kojeg sam podijelio na Okruglom stolu u Novinarskom domu. Vjerujem da je sve jasno i da mi ne trebate imputirati stvari koje ne zastupam, iako priznajem to radite efektno i simpatično za čitatelje.

Stavovi koje zastupate kao student Energetike malo me čude. Ili nemate odgovarajuću nastavu, ili Vas na Strojarstvu krivo uče ili Vi niste dobro razumjeli problem postupanja s otpadom u duhu stanja tehnike. Vjerujem da je ovo potonje u pitanju i da se radi o klasičnom studentskom propustu. Godinama pišem, pa i o otpadu. A oko mog angažmana oko Varaždina, preporučam Vam da pročitate što sam o tome napisao u knjizi Društvo umanjene vrijednosti (pdf). Želim da sačuvate idealizam i da se i dalje javljate s komentarima. Možda s malo više pažnje oko činjenica, ali za sada, za mladog i lucidnog mladića u kratkim hlačama, nije loše.

Neke od objavljenih tekstova na temu:

Suludi projekt zagrebačke spalionice

Odvojeno prikupljanje otpada: Koliko je spremnika zapravo potrebno?

Kako je Dudek bio u pravu

Aktualni prijedlozi za gospodarenje otpadom (ni)su dugoročno održivi?

Moderno postupanje s otpadom čini nedjeljivu cjelinu s gospodarstvom

dr. sc. Viktor Simončič

*Tekst je objavljen kao reakcija na članak Odgovor “mladića u kratkim hlačama”

Komentari su zatvoreni