Vikend u muzeju ’14

Vikend u muzeju ’14

Djeca u dobi od 9 do 15 godina, koja će posjetiti zagrebački Arheološki muzej imati će priliku provesti noć u muzeju, istražujući tajne stalnog postava. Osoblje muzeja će za tu priliku ugasiti sva svjetla u muzeju, a mistični egipatski eksponati moći će se razgledavati samo uz baterijske lampe.

Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja obilježiti će se ovoga vikenda 17. i 18. svibnja u 80-ak muzeja diljem Hrvatske. Vikend u muzeju 14 je naziv ove kulturne manifestacije, čiji je nositelj Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba. Na inicjativu MDC-a Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj se obilježava od 1980. godine kako bi se podigla svijest javnosti o važnosti i ulozi muzeja u očuvanju kulturne baštine i razvoju društva.

Muzeji će tako tijekom ovog vikenda organizirati niz glazbenih, obrazovnih i književnih programa. Djeca u dobi od 9 do 15 godina, koja će posjetiti zagrebački Arheološki muzej imati će priliku provesti noć u muzeju, istražujući tajne stalnog postava. Osoblje muzeja će za tu priliku ugasiti sva svjetla u muzeju, a mistični egipatski eksponati moći će se razgledavati samo uz baterijske lampe. U Muzeju suvremene umjetnosti 18. svibnja posjetitelji će moći pogledati izložbu Duh modernoga grada kroz oči Toše Dabca. Na taj se datum prije 108 godina rodio ovaj istaknuti fotograf, koji je svojim fotoaparatom zabilježio brojne pojave i promjene u Zagrebu.

Sakupljači pokažite svoje zbirke!

MDC je ove godine pokrenuo akciju Sakupljači pokažite svoje zbirke!, kojom se želi potaknuti privatne kolekcionare da predstave publici svoje zbirke. U akciju se uključilo 20-ak muzeja koji će izložiti predmete iz 40-ak zbirki privatnih kolekcionara.

Tako će u zagrebačkom Muzeju policije posjetitelji moći vidjeti izložbu Sakupljači policijskog znakovlja, u sklopu koje će nekoliko sakupljača izložiti svoje zbirke policijskog i vojnog znakovlja, policijskih kapa, odora, maketa policijskih automobila, registracijske pločice i brojne druge zanimljive predmete.

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu biti će izložena bogata zbirka poznatog hrvatskog kolekcionara Benka Horvata. Njegova zbirka sadrži 611 predmeta, a u njoj će biti predstavljen veliki dio arheološkog materijala te slikarska i grafička djela nastala u razdoblju od 15. do 18. stoljeća.

Cijelokupni program za ovogodišnji Međunarodni dan muzeja pogledajte na internetskoj stranici www.mdc.hr.

(zg-magzin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni