“Vijećnike gradskih četvrti i mjesnih odbora se tretira kao da su došli s ceste”

“Vijećnike gradskih četvrti i mjesnih odbora se tretira kao da su došli s ceste”

„Često su vijećnici ucijenjeni. Ukoliko nešto žele učiniti za mjesni odbor i gradsku četvrt moraju pristati na pravila igre, a ta pravila su da ne mogu dobiti nikakve informacije, da se netransparentno troši gradski novac“, poručio je Tomislav Tomašević

Vijećnici političke platforme Zagreb je naš! u petak su ispred Gradske skupštine održali konferenciju za novinare na kojoj su upozorili na nedostatak transparentnosti, kako kažu, “prividnu demokratičnost i decentraliziranost mjesne samouprave”.

Na dvogodišnje iskustvo vijećnika u gradskim četvrtima u Zagrebu osvrnuli su se Iva Ivšić, Robert Faber, Hana Jušić, Marija Brajdić-Vuković i Nikola Zdunić.

Vijećnica u Gradskoj četvrti Trnje Iva Ivšić je pojasnila da se konferencija održava na ulici jer je vijećnicima rečeno da kao gosti ne mogu govoriti u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

„Mjesna samouprava Grada Zagreba ima 70 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora te je njihova primarna uloga otvoriti prostor za građane, da sudjeluju u pitanjima koja neposredno utječu na njihov svakodnevni život. Iskustvo nas vijećnika u zadnje dvije godine pokazuje da je demokratičnost i decentraliziranost mjesne samouprave isključivo deklarativna i nominalna. Čini nam se da gradske četvrti i mjesni odbori služe kao poligoni za održavanje političkih elita na vlasti, na čelu s gradonačelnikom Bandićem“, istaknula je Ivšić.

Vijećnica Gradske četvrti Črnomerec Hana Jušić je rekla da ovlasti vijećnika kao izabranih predstavnika stanovnika gradskih četvrti nisu ništa veće nego u običnih građana.

„Vijećnici donose zaključak, a čak i kad žele izaći u susret građa i napraviti nešto u kvartu šalju zaključke gradskim uredima, ali od njih rijetko dobivaju odgovor. Ako žele nešto poduzeti moraju, kao i obični građani, otići u resorni gradski ured. Zaključci se dostavljaju preko službenice za mjesnu samoupravu i na neki način vijećnici ovise o njenoj dobroj volji ili kooperativnosti. Drugi kanal kojim se pokušavaju riješiti stvari su vijećnici iz stranke Milana Bandića. Oni svojim poluprivatnim kanalima s ljudima iz gradske službe pokušavaju srediti stvari. Nažalost, i takvi putevi često ostaju jalovi”, pojasnila je Jušić.

Vijećnik Gradske četvrti Donji grad Robert Faber je naglasio kako je kod njih specifična situacija jer gradonačelnik i HDZ nemaju većinu, pa pritisci i opstrukcija rada dolaze s više razine mjesne samouprave. Kao primjer je naveo opstruiranje pokušaja uključivanje građana u donošenje odluka organiziranjem Zbora građana. Problem je također što se vijećnicima uskraćuju informacije temeljem kojih bi mogli donositi odluke.

„Kad smo tražili mišljenje o parkirališnim mjestima, tražili smo informacije o tome koliko je je mjesta izdano u trajni najam, koliko je dano kafićima. Nismo dobili informacije“, istaknuo je Faber. Dodao je sve to narušava kvalitetu života građana u Donjem gradu i jasno se vidi da se građani od tamo iseljavaju.

Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš! je rekao da se vijećnike tretira kao da su s ceste te se odnos Gradske uprave i Gradske skupštine najbolje vidi po tome što im nije omogućeno da održe konferenciju za novinare u prostorima zagrebačke Gradske skupštine.

„Često su vijećnici ucijenjeni. Ukoliko nešto žele učiniti za mjesni odbor i gradsku četvrt moraju pristati na pravila igre, a ta pravila su da ne mogu dobiti nikakve informacije, da se netransparentno troši gradski novac. Imate opciju da to ili podržite i sudjelujete u tom prekomjernom trošenju gradskih novaca ili da propitujete to i glasate protiv, ali nemate nikakvu moć jer je moć u gradskim poduzećima i Gradskoj upravi to je sustavi problem i s time ćemo se svi zajedno nositi“, poručio je Tomašević.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni