Vidra iz Oporavilišta zagrebačkog ZOO-a puštena u vode Plitvičkih jezera

Vidra iz Oporavilišta zagrebačkog ZOO-a puštena u vode Plitvičkih jezera

(Foto: Vedran Slijepčević)

Dvije vidre – donedavni stanovnici Oporavilišta za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba krenule su u srijedu, 24. svibnja u nove pustolovine, vodama Nacionalnog parka Plitvička jezera.

Oporavilišta za divlje životinje osiguravaju uvjete za privremeni prihvat ozlijeđenih strogo zaštićenih životinja nađenih u prirodi, stoga je danas ispunjena upravo ta zadaća oporavilišta. Otkako su dvije mlade vidre pronašle svoje utočište u Oporavilištu za divlje životinje sve je vodilo upravo ovom važnom događaju za njih – puštanju u divljinu.

U Oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba, iz Nacionalnog parka Plitvička jezera, 25. kolovoza 2022. godine, došle su dvije vidre (Lutra lutra), mužjak i ženka. U trenutku kad su vidre pronađene bile su bez majke i stare svega 60 dana. Njihova starost može se odrediti prema zubićima, kažu stručnjaci.

U toj dobi male vidre su ovisne o majci i njezinom mlijeku te je prije bilo kakve intervencije bilo potrebno utvrditi hoće li se njihova majka vratiti. Kako bi se to postiglo mladunci su stavljeni u improvizirani transporter 24 sata te se putem kamere promatralo hoće li se majka pojaviti. Obzirom da to nije bio slučaj, mladunci su premješteni u Oporavilište.

Ženka vraćena veterinarima

Tijekom prvih desetak dana vidrice su hranjene ručno dohranom, a kasnije im se davala pasirana riba i školjke, kako bi se privikle na njihov okus. Ubrzo po dolasku mlade su vidre prebačene u vanjsku nastambu gdje su se privikavale na uvjete koji ih čekaju izvan oporavilišta. Kako se ne bi navikavale na ljudsku blizinu, vanjska nastamba nije bila dostupna ljudima, izuzev osoblju koje se brinulo za ove životinje.

Na Plitvičkim jezerima namjeravali smo pustiti dvije vidre. Međutim, dok je mladi mužjak u prirodu otišao spremno i pokazao se vrlo okretnim, kod druge jedinke je uočen otok prednje lijeve šape te smo odlučili vratiti ju u ruke naših veterinara“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

(Foto: Vedran Slijepčević)

Želimo da svaka životinja koja se vraća u prirodu bude u najboljoj mogućoj kondiciji kako bi bila spremna za život u svom prirodnom staništu. Pri povratku u Oporavilište utvrdit ćemo stanje i vjerujemo kako će uskoro i ova jedinka otplivati u svoj novi život u divljini, a mi ćemo ju ispratiti zadovoljni odrađenim poslom, kao što smo danas to učinili s njezinim bratom“, dodao je Skok.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni