Vesna Pusić: Cilj nam je smanjiti cijenu plina i energenata

S predsjednikom Uprave Gazproma potpredsjednica Vlade je razgovarala o mogućnostima izgradnje elektrana na plin i korištenje plina za električnu energiju kao i mogućnostima istraživanja nalazišta nafte i plina na području RH, što bi dovelo do smanjenja cijene plina i neke današnje gubitaše pretvorilo u  profitabilne firme

Prva potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Vesna Pusić sastala se jučer s predsjednikom Uprave tvrtke „Gazprom“ Aleksejem Millerom. Nakon sastanka, prva potpredsjednica Vlade novinarima je kazala da je ovaj sastanak održan u okviru posjeta predsjednika Uprave Gazproma Hrvatskoj, kao i nastavak na prethodni radni sastanak s ministrom gospodarstva Republike Hrvatske.

„Teme su projekti vezani na plinski biznis, na mogućnosti izgradnji elektrana na plin i korištenje plina za električnu energiju i mogućnosti istraživanja nalazišta nafte i plina na području Republike Hrvatske, što je za nas interesantna tema s posljedicama i za cijenu plina u gospodarstvu, što znači u mnogim slučajevima pretvaranje današnjih gubitaša u firme koje stvaraju profit, i cijene energenata u kućanstvima, bitni element standarda građana“, rekla je prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. Naglasila je da je namjera i pozicija Hrvatske da čvrsto stoji iza onoga oko čega se u ovom konkretnom projektu postigne dogovor i iza projekata koje vodi Ministarstvo gospodarstva u suradnji s partnerom.

Aleksej Miller kazao je da se tijekom sastanaka koje je održao u Hrvatskoj razgovaralo o mnogim mogućnostima za suradnju vezanim uz plin, naftu i elektroenergetiku. „Govorili smo o isporuci plina od strane Gazproma na hrvatsko tržište, o mogućnostima povećanja količina isporuka kao i ponudi povoljnijih cijena, te o suradnji u sklopu projekta Južni tok“, rekao je Miller pojasnivši da je na radnoj razini potpisan plan zajedničkih aktivnosti vezanih uz provedbu projekta gradnje plinovodnog odvojka od plinovoda Južni tok. „Mogućnosti isporuke plina prema Hrvatskoj su u količini od 2,7 milijardi kubika godišnje“, dodao je. „Spremni smo ulagati u objekte proizvodnje električne energije u Hrvatskoj i u tom bismo slučaju razmotrili potpisivanje ugovora za izravnu isporuku plina prema takvim objektima“, rekao je predsjednik Uprave Gazproma. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni