Vesna Grgić: “Hoćete li se ispričati što ste branitelje usporedili s ‘balvanašima’?”

Vesna Grgić: “Hoćete li se ispričati što ste branitelje usporedili s ‘balvanašima’?”

Konfliktna konferencija za novinare u Gradskoj upravi

“Vi ste ondje išli iz privatnog interesa, ne predstavljate veterane. Ne planiram Vam se ispričati, a još manje balvanašima”, odvratio je Milan Bandić

Matej Knežević

Nesvakidašnja, iznenadno prekinuta tiskovna konferencija održala se u srijedu u Gradskom poglavarstvu na tradicionalnim Aktima gradonačelnika, uoči sjednice Gradske skupštine, koja će se održati u četvrtak. Nakon što je jedna od lokalnih televizija postavila pitanje oko vladajuće koalicije između gradonačelnikove stranke, BM365, HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku, zagrebački Gradonačelnik Milan Bandić je odgovorio kako nikada ne razgovara sa koalicijskim partnerima preko medija u posljednjih 17 godina te nije odgovorio na spomenuti upit.

Ubrzo je uslijedilo pitanje koje je gradonačelniku u ime braniteljske udruge Veterani i društvena akcija (VIDRA) postavila njezina predsjednica Vesna Grgić. Ona ga je upitala hoće li se ispričati građanima i braniteljima što ih je njihove prosvjede usporedio s »balvan revolucijom«, čime ih je uvrijedio. Podsjetimo, gradonačelnik je prosvjede građana na Cvjetnom trgu i Savici okarakterizuirtao »balvan revolucijom« ( https://zg-magazin.com.hr/bandic-oporbi-morate-me-trpiti-znam-da-vam-nije-lako/ ).

»Pitam vas upravo to jer ste s tom retorikom uvrijedili građane našeg Zagreba, a ne vašeg, a gola je činjenica da ste smetnuli s uma da smo i mi građani i veterani Domovinskog rata«, kazala je Grgić.

Nadodala je kako su upravo ona i njezini suborci krenuli na balvanaše. Upitala ga je i odakle mu pravo da ih proziva zločincima nakon što su oni bili good guys i branili građane ove države i grada te da isto to čine i danas.

»Vrijeđate nas samo zato jer se ne slažemo sa vašim vođenjem Grada, svojim ste postupkom pustili duha iz boce kada ste nas usporedili sa tim zločincima«, dodala je. (Cijela izjava dostupna je na: https://soundcloud.com/zg-magazin/akti-gradonacelnika-i-presedan).

Gradonačelnik, očito ne očekujući ovakvo pitanje, kazao je kratko kako je riječ o demokraciji.

Nakon toga osvrnuo se na aktualno pitanje glede (ne)usvajanja Istanbulske konvencije. Ustvrdio je kako je ratifikacija Istanbulske konvencije zapravo samo stavljanje ‘točke na i’ jer je Hrvatska o tome odlučila još 1. srpnja 2013., kada je postala članica Europske unije, te je upitao je li sve ovo što se događa oko njezine ratifikacije spin da se zasjeni afera Agrokor, ali i kritike iz Europske unije da reforme u Hrvatskoj ne idu reforme svojim tijekom, odnosno zadovoljavajućom dinamikom.

No kako nije bila zadovoljna odgovorom koji nije dobila Vesna Grgić je ustrajala te ponovila pitanje oko isprike na što je gradonačelnik odgovorio: “Vi ste ondje išli iz privatnog interesa, ne predstavljate veterane. Ne planiram vam se ispričati, a još manje balvanašima”.

Nakon toga Bandićeva glasnogovornica Dajana Antonija Bebek je prekinula konferenciju za novinare.