Vernesa Smolčić – najcitiranija hrvatska znanstvenica

Vernesa Smolčić – najcitiranija hrvatska znanstvenica

Doc. dr. sc. Vernesa Smolčić (34) ovogodišnja je dobitnica Nagrade Zagrepčanka godine. Mlada znanstvenica je docentica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Za projekt Istraživanje rasta zvjezdane mase i mase supermasivnih crnih rupa u galaksijama kroz kozmičko vrijeme: Utiranje puta za slijedeću generaciju pregleda neba odobreno joj je u 2013. godini 1,5 milijuna eura za pet godina istraživanja. Osim što vodi velike projekte, na čelu je grupe hrvatskoga fizikalnog društva Žene u fizici, a među studentima PMF-a vlada velik interes za njezine astrofizičke kolegije. Nakon što je primila nagradu, ukratko je porazgovarala s novinarima.

Što vam znači ova nagrada?

Iznimno sam počašćena što sam dobila ovu nagradu. Moram priznati da je bilo izvan svakih očekivanja da će se ovako priznati moj rad.

Dobili ste i novčanu nagradu od 50 000 kuna. Hoćete li ih uložiti u nastavak svog znanstveno – istraživačkog rada?

Zasigurno ću dio toga uložiti u znanstveno – istraživački rad. Mi se bavimo sa tolikim stvarima na fizičkom odsjeku, organiziramo konferencije, imamo mlade studente koji rade na projektima itd., tako da ću zasigurno pronaći način da dio uložim i u znanost.

Vrlo ste mladi, a evo čuli smo da ste momentalno najcitiranija znanstvenica u Hrvatskoj …

Hvala lijepa. Obožavam svoj posao, a u znanosti je naprosto publiciranje znanstvenog rada ono što mi moramo raditi, a oduvijek sam bila aktivna u publiciranju. Jako volim raditi na znanstvenim radovima, kao i objavljivati ih.

I to želite raditi u Hrvatskoj?

Naravno.

Kako to da ste se odlučili vratiti u Zagreb, s obzirom da ste imali međunarodnu karijeru i školovali se u inozemstvu?

Meni je, iskreno rečeno, od samog početka otkad sam izašla iz Hrvatske bilo na pameti da bi se jednom htjela vratiti nazad u Zagreb. Znanstvena karijera je takva da se od znanstvenika očekuje da radi internacionalno. Znači, poslijediplomski na jednom institutu negdje u svijetu, prvi postdoktorat negdje drugdje, a drugi postdoktorat na trećem mjestu. Sve što mi znanstvenici zapravo želimo u konačnici je stalna pozicija. Otvorila mi se prilika da u Zagrebu dobijem stalnu poziciju i docenturu i to sam, naravno, odmah objeručke prihvatila. I presretna sam zbog toga.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni