Verdijevo remek-djelo popraćeno crtežima Damira Medvešeka

Verdijevo remek-djelo popraćeno crtežima Damira Medvešeka

U zagrebačkom HNK uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 15. studenoga je izvedena Verdijeva Messa da Requiem. Scenografiju za ovu prigodu je djelo suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika međunarodnog ugleda, akademskog slikara Damira Medvešeka.

Niz nadahnutih crteža izveden je srebrenkom, olovkom (grafit i srebro), (Leonardo je radio crteže sa srebrenkom) na formatu A3. Svi crteži nose izraziti karakter upita vječnosti života i neminovnog odlaska, ističe Medvešek.

Preko arhitekture i likova do anđela i nature, Medvešek je stvorio svijet adekvatan Verdijevom remek-djelu, svijet koji okružuje glazbu, vještinom vrhunskog i talentiranog crtača, koji s nekoliko odlučnih poteza kreira cjelinu kompozicije.

Vrlo karakteristični motivi, koji inače žive aktivno u stvaralaštvu Damira Medvešeka, u ovom su uspješnom ciklusu maestralno oživljeni.

I ovom prigodom ukazujemo na osebujni opus specifičnog rukopisa Damira Medvešeka, kako figurativan, tako i apstraktan, u neprestanoj kreaciji novih likovnih svjetova.

Medvešek je pridonio iznimnom razinom likovnog doprinosa, svojom scenografijom izvođenju Verdijeva Rekvijema u zagrebačkom HNK-u.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni