Velike bijele psine žive dulje nego što se mislilo

Velike bijele psine žive dulje nego što se mislilo

Ustanovljeno je da je najveći primjerak – mužjak imao 73, a ženka 40 godina

Studija koju su proveli američki znanstvenici pokazala je da velike bijele psine, poznate i kao morski psi ljudožderi žive i više od 70 godina, što je tri puta više nego što se dosad smatralo.

Glavna autorica studije Li Ling Hamady  ustvrdila je kako ova studija govori o znatno duljem životu i maksimalnoj dobi bijelih psina u odnosu na ranije studije

Istraživači s Woods Holle Oceanographic Institution na poluotoku Cape Cod u Massachusettsu su putem datiranja ugljikom-14 analizirali kralješke četiriju mužjaka i četiriju ženki sa sjeverozapada Atlantika. Ustanovljeno je da je najveći primjerak – mužjak imao 73, a ženka 40 godina.  Glavna autorica studije Li Ling Hamady  ustvrdila je kako ova studija govori o znatno duljem životu i maksimalnoj dobi bijelih psina u odnosu na ranije studije.

One su se temeljile na koncentričnim otiscima na kostima morskih pasa (nalik onima na deblima stabala) u procjeni njihove dobi. Tako se, ispostavilo se pogrešno, pretpostavljalo da jedan otisak odgovara jednoj godini.  S obzirom na ovu metodologiju  najstariji bijeli morski pas ikad otkriven imao je 23 godine i taj je pronađen u Indijskom oceanu.

Nova studija pokušala je na kostima morskih pasa pronaći tragove nuklearnih pokusa koji su se provodili pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. Kosti su potjecale su od morskih pasa uhvaćenih na sjeverozapadu Atlantskog oceana između 1967. i 2010. godine.

Istaknimo da se veliki bijeli morski psi smatraju se ugroženom vrstom,a istraživači vjeruju kako će bolje poznavanje njihova razvoja i dugovječnosti pomoći u očuvanju vrste.  (zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni