Velikani stripa u Meštrovićevom paviljonu

Velikani stripa u Meštrovićevom paviljonu

22. Crtani romani šou – Zagreb Comic Con, najveći regionalni festival stripa ugostit će velika imena devete umjetnosti. Pripremljene su i zanimljive izložbe posvećene stripovima Tarzan i Alan Ford

Od 10. do 12. svibnja 2019. u Zagrebu se po dvadeset i drugi put okupljaju ponajbolji svjetski strip autori i ljubitelji stripa, na 22. izdanju međunarodnog festivala stripa Crtani romani šou – Zagreb Comic Con, u Domu HDLU-a, to jest Meštrovićevom paviljonu. Svečano otvorenje održat će se u petak 10. svibnja u 20 sati, a posjetitelje očekuje bogat trodnevni program ispunjen izložbama, druženjima sa strip autorima, predavanjima, promocijama i filmskim projekcijama.

Od dvanaest ovogodišnjih gostiju festivala izdvaja se talijanski strip crtač, autor, ilustrator i slikar Tanino Liberatore, kojeg je proslavio strip RanXerox o punk-kiborgu nevjerojatne snage. No još su puno poznatiji njegovi omoti glazbenih albuma. Godine 1982. ilustrirao je naslovnicu ploče The Man From Utopia glazbenika Franka Zappe, koji mu je dao nadimak “Michelangelo stripa“.

U Zagreb stiže i Ivo Milazzo, gost prvog festivala Crtani romani šou, zvanog CRŠ, održanog davne 1997., najpoznatiji inače po radu na stripu Ken Parker, koji će se na okruglom stolu s osnivačima festivala Daliborom Talajićem i Ivanom Prlićem prisjetiti CRŠ-evih početaka.

Na CRŠ-u prvi put gostuje i crtač i scenarist Carlo Ambrosini, kojeg su proslavili Ken Parker, ali i Dylan Dog i Jan Dix te Luigi Piccatto, najpoznatiji u nas po svom radu na Bonellijevom serijalu Dylan Dog.

Iz Francuske dolaze veliki Lax, kojega su proslavili stripovi o Tour de Franceu i povijesti 20. stoljeća i Jean-Louis Tripp, koji potpisuje Magasin général, poetski serijal smješten u Quebec 1940-ih godina, a koji je prodan u više od milijun primjeraka i doživljava adaptaciju za velike ekrane.

Organizatori festivala, Udruga Crtani romani šou, najavljuju i pet značajnih izložbi, među kojima je i Tarzan – Gospodar džungle, povodom 90 godina kontinuiranog izlaženja istoimenog stripa.

Tu je i izložba 50 godina Alana Forda, koja će zasigurno izazvati veliki interes javnosti, budući da je Alan Ford na ovim prostorima oduvijek bio više od stripa. Povodom 50-godišnjice izlaska prvog broja Alana Forda, direktor festivala Slaven Gorički s ponosom ističe, bit će izložene Magnusove originalne stranice, razna hrvatska izdanja Alana Forda, grafike, otisci te prvo talijansko izdanje Alan Forda, Il Gruppo T.N.T. iz 1969. godine, što sve skupa čini presjek nekih od najpoznatijih i najefikasnijih trenutaka iz 50 godina duge povijesti izlaženja Alana Forda”.

Program festivala uključuje i crtanja i posvete stripaša publici, tribine i razgovore s njima, niz panela i predavanja o stripu i srodnim medijima pod nazivom Stripologija, veliki sajam stripova s prigodnim popustima, kviz znanja, VR video igre te brojna predstavljanja novih izdanja stripova. Za vikend će se u popularnoj “Džamiji” održati i škola crtanja stripa za djecu te dodjela nagrada za najbolji dječji strip Mladi lav, uz pripadajuću izložbu dječjih radova na temu “Čarobna olovka”, ali i jedno zanimljivo natjecanje pod nazivom CRŠplay. Riječ je, naime, o cosplayu, kostimiranju u likove iz stripa i popularne kulture, a prijave za natjecanje još se primaju na službenoj festivalskoj stranici.

Ulaz je na sve programe u sklopu Zagreb Comic Cona besplatan. Više informacija o festivalu dostupno je na facebook stranici Crtani romani šou ili na mrežnoj stranici festivala. (zg-m)