Velika bijela psina Prirodoslovnog muzeja čeka obnovu u specijalnom kavezu

Velika bijela psina Prirodoslovnog muzeja čeka obnovu u specijalnom kavezu

(Ilustracija / Foto: Siniša Kosić)

Fundus Hrvatskog prirodoslovnog muzeja bogat je i raznolik, broji više od 1,4 milijuna različitih predmeta: minerala, stijena, fosila, prepariranih biljnih i životinjskih vrsta kao i antropološku građu

„Zagrebački“ potres iz ožujka 2020. dosta je oštetio i parcijalno poljuljao statiku palače Amadeo, a time i Hrvatski prirodoslovni muzej u Demetrovoj 1. Kako nam govori u razgovoru ravnateljica muzeja Tatjana Vlahović: – Bili smo prisiljeni evakuirati određenu građu (entomološka građa) u sigurne dijelove muzeja, a nakon završetka izgradnje čuvaonice u Novom Petruševcu preseljenje građe se nastavilo. Osim što je statika zgrade narušena, brojni eksponati su nepovratno uništeni, a na nekima je potrebna restauracija.

Nove čuvaonice u Novom Petruševcu ne omogućuju samo jednakovrijednu pohranu fundusa, već je stvoren dodatan prostor za prihvat novog fundusa, a zahvaljujući karanteni i prostorima za njihovu sveobuhvatnu muzeološku obradu sa znanstvenom analizom, nakon potpunog opremanja omogućit će se restauriranje, prepariranje i znanstvena obrada građe sukladno uvjetima koje propisuju standardi 21. stoljeća. Djelomično opremanje novih čuvaonica predviđeno je za ovu godinu za što je Grad Zagreb osigurao dodatnih 1.700.000 kn.

Čuvaonica u Novom Petruševcu prostire se na oko 2000 m2 što ju prema brojnosti građe čini trenutačno najvećom specijaliziranom čuvaonicom u Hrvatskoj. Uređena prema recentnim muzejskim standardima, prilagođena je osjetljivoj prirodoslovnoj građi o kojoj muzej skrbi; relativna vlaga, temperatura, primjerena rasvjeta te izolacija od prašine i štetnika. Dio eksponata koji nisu u stalnom postavu ostat će pohranjeni u čuvaonici koja je zamišljena kao trajni muzejski depo.

– Najveći izložak – golemu/veliku psinu – nismo preselili i vjerojatno i nećemo zbog opasnosti od oštećenja. Najvjerojatnije će ostati u muzeju tijekom cijele obnove zaštićena specijalnim kavezom u dogovoru s konzervatorima. Od velikih preparata izazov će nam biti kitov kostur, veliki bijeli pas, pas lisica te preparat ribe bucanj – dodaje ravnateljica Tatjana Vlahović. Fundus Hrvatskog prirodoslovnog muzeja bogat je i raznolik, broji više od 1,4 milijuna različitih predmeta: minerala, stijena, fosila, prepariranih biljnih i životinjskih vrsta kao i antropološku građu.

Iz fundusa HPM-a (Foto: Siniša Kosić)

Kao najveći i strateški projekt u kulturi u Hrvatskoj kreće sveobuhvatna obnova matične zgrade Prirodoslovnog muzeja – palače Amadeo uz EU potporu kao i sufinanciranje Grada Zagreba.

– Nakon obnove muzej će dobiti podzemni aneks, suvremenu opremu, akreditirane laboratorije, suvenirnicu i kafeteriju. Dočarat ćemo osjećaj putovanja kroz vrijeme, a moći će se uživati i u dvije vremenske kapsule, restauriranim memorijalnim sobama velikana prirodoslovlja: prvog ravnatelja muzeja Spiridiona Brusine i znamenitog Dragutina Gorjanovića-Krambergera. Predviđena je kružna komunikacija kroz muzej s pomoću mostova koji će povezivati istočno i zapadno krilo prvoga i drugog

kata i tako omogućiti sagledavanje eksponata u atriju muzeja iz drukčije perspektive – zaključuje Vlahović. #ZAGREB

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni