Velik interes za potpore iz strukturnih fondova EU

Velik interes za potpore iz strukturnih fondova EU

Saša Bukovac iz Centra za EU je objasnio kako su potencijalni prijavitelji na ovaj natječaj mikro, mala i srednja poduzeća iz sektora industrije i turizma. Minimalni predviđeni iznos potpore iznosit će 500.000 eura, a maksimalni 3,5 milijuna eura

Zvonimir Savić iz Centra EU je objašnjavao proceduru obrade prijava nakon što one pristignu u Ministarstvo poduzetništva i obrta

U Velikoj dvorani Hrvatske gospodarske komore (HGK) danas je održana tematska sjednica Gospodarskog vijeća komore Zagreb o natječaju za dodjelu sredstava iz fondova Europske unije za male i srednje poduzetnike. Sjednicu je inicirao Centar za EU koji djeluje u sklopu HGK, a povod ovoj inicijativi je natječaj Ministarstva poduzetništva i obrta za dostavu projektnih prijava za „Povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća“. Natječaj je  raspisan 23. prosinca 2013. godine i trajat će do 21. veljače 2014. godine. Sjednica je pobudila veliki interes poduzetnika, koji su imali priliku čuti važne informacije i savjete o tome kako pripremiti što kvalitetniju prijavu za ovaj natječaj.

Samo za mikro, mala i srednja poduzeća

Saša Bukovac iz Centra za EU je objasnio kako su potencijalni prijavitelji na ovaj natječaj mikro, mala i srednja poduzeća iz sektora industrije i turizma. Minimalni predviđeni iznos potpore iznosit će 500.000 eura, a maksimalni 3,5 milijuna eura. Bukovac je objasnio kako će se na natječaj moći javiti svi oni koji zadovoljavaju formalne uvjete natječaja. Poduzetnici  koji žele investirati u inovativne tehnologije, u razvoj novih proizvoda, koji žele povećati kvalitetu proizvodnje i proširiti svoje proizvodne kapacitete, moći će se javiti na ovaj natječaj. Iz sektora turizma poželjne prijave će se odnositi na financiranje gradnje novih hotelskih kapaciteta, kao i ulaganje u unapređenje i proširenje postojećih hotela te modernizaciju u kategorizaciji objekta.

Prednost za nerazvijena područja Hrvatske

U drugom dijelu sjednice, Zvonimir Savić iz Centra EU je objašnjavao proceduru obrade prijava nakon što one pristignu u Ministarstvo poduzetništva i obrta. Sve zaprimljene prijave će se vrednovati bodovima, čiji maksimalni zbroj iznosi 100, a 60 bodova je potrebno dobiti kako bi projekt bio odobren. Također je govorio o pojedinostima vezanim uz dobivanje maksimalnog broja bodova. Istaknuo je kako su gradovi i županije u Hrvatskoj podijeljene u pet kategorija, koje nose određen broj bodova kod dodjeljivanja sredstava za prijavljeni projekt. Ukoliko se projekt odnosi na područje koje je slabo razvijeno, poduzetnik će pri bodovanju automatski dobiti više bodova od poduzetnika koji je prijavio projekt za području Hrvatske koje je razvijeno. Naglasio je kako to znači da veće šanse imaju oni projekti koji se ne odnose na Zagreb i Zagrebačku županiju. Savić je okupljenim poduzetnicima posebno skrenuo pozornost na definiciju malog i srednjeg poduzeća prema preporuci Europske komisije.

Različite definicije

„Ta se definicija razlikuje od one na koju smo mi u Hrvatskoj navikli. Tako se u srednje poduzeće ubrajaju svi oni subjekti koji imaju manje od 250 zaposlenika, godišnji promet manji od 50 milijuna eura ili ukupnu aktivu odnosno dugotrajnu imovinu u iznosu do 43 milijuna eura. U malo poduzeće se ubrajaju svi oni subjekti koji imaju manje od 50 zaposlenika, godišnji promet manji od 10 milijuna eura ili ukupnu aktivu odnosno dugotrajnu imovinu u iznosu do 10 milijuna eura. U mikro poduzeće se ubrajaju svi oni subjekti koji imaju manje od 10 zaposlenika, godišnji promet manji od 2 milijuna eura ili ukupnu aktivu odnosno dugotrajnu imovinu u iznosu do 2 milijuna eura“, naglasio je Savić.

Sama prijava poduzetnika se sastoji od dva prijavna obrasca, proračuna projekta, poslovnog plana, studije izvodljivosti, obvezujućeg pisma namjere banke ili izjave da će se sufinanciranje provesti iz vlastitih izvora te od skupne izjave koja ne smije biti starija od 10 dana. Prijave se šalju Ministarstvu poduzetništva i obrta, na adresu Ulica grada Vukovara 78, 10 000 Zagreb. Za sva pitanja oko prijave na natječaj poduzetnici se mogu javiti na adresu provedba@minpo.hr ili na telefon 01/610 64 98 sljedećih 10 dana. Zadnji rok za predaju projektnih prijedloga je 21. veljače 2014. godine.

Valentina Vukoje

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni