“Velik broj kioska se bavi ugostiteljstvom na crno”

“Velik broj kioska se bavi ugostiteljstvom na crno”

Iako se neprestano govori o zaštiti malih obrtnika oni zauzimaju samo 90 lokacija od ukupno 600 kioska na području grada

Novi prijedlog Odluke o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina predstavljen je na današnjoj sjednici Odbora za komunalno gospodarstvo Gradske skupštine koji je, uz zagrebačke obrtnike, trgovce i ugostitelje, ukazao na nekoliko ključnih zamjerki. One se prvenstveno odnose na probleme jednokratnog plaćanja najamnine kioska i njihove cijene, djelatnosti koje se mogu izvoditi na takvim područjima, te zaštitu malih proizvođača pred velikim kompanijama.

Obrtnik Vladimir Kranjc: Ako ovaj prijedlog prođe to će biti smrtna presuda za male obrtnike koji će onda postati socijalni slučajevi

Član Odbora Ante Dodig naglasio je kako bi na kioske trebalo primijeniti Zakon o tržišnom natjecanju kojim bi se propisalo da jedan subjekt ne može posjedovati više od 25 % lokacija. Predsjednik Odbora Vladimir Ferdelji složio se s tim prijedlogom te smatra kako još uvijek malo građana poznaje pojmove tržišne utakmice. „Mora se u prijedlog uvrstiti ograničenje jer će inače doći do monopola“. Važno je naglasiti da se odluka odnosi na davanje u zakup novih površina, a ne postojećih.

Iako se neprestano govori o zaštiti malih obrtnika oni zauzimaju samo 90 lokacija od ukupno 600 kioska na području grada.

 „Ako ovaj prijedlog prođe to će biti smrtna presuda za male obrtnike koji će onda postati socijalni slučajevi, jer su kiosci nerijetko jedini izvor zarade u cijelim obiteljima. Protivimo se jednokratnom plaćanju zakupnine jer nemamo toliko novaca odjednom, za razliku od velikih kompanija kojima to ne bi bio problem. Slažemo se čak da povećate cijenu najma koja sad iznosi od 300 do 600 kuna, samo da se ona može plaćati u dužem vremenskom periodu, a ne odjednom, naglasio je jedan obrtnika Vladimir Kranjc.

Članovi odbora ukazali su i na to da cijena površine ne smije biti jednaka primjerice u centru grada ili u Dubravi na što je predlagateljica Odluke Ana Poljak, pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promete, objasnila da cijena već ovisi o četiri postojeće zone.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Grada Zagreba Zlatko Puntijar ukazao je na još jedan problem s kojim se susreću. „Velik broj kioska se bavi ugostiteljstvom na crno jer poslužuju tople napitke pomoću aparata za kavu, te piće iz hladnjaka. Na taj način vrše nelegalne radnje, a nama ugrožavaju posao“.

Članovi odbora su se složili da kiosci ne bi smjeli proizvoditi kavu no s tim bi se trebala baviti inspekcija, ali smatraju kako je posluživanje pića iz hladnjaka dopustivo jer bi inače istom logikom trebalo zabraniti i njihovu prodaju u trgovinama. Različita se pravila uzimaju u obzir kod prodaje proizvoda poput bočice soka i usluga kao što je priprema kave.

Odluka o davanju u zakup javnih površina morat će se revidirati s konkretiziranim rješenjima navedenih problema nakon čega će prijedlog opet biti predstavljen članovima Odbora.

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni