Velesajam postaje mjesto znanstvenih pokusa

Velesajam postaje mjesto znanstvenih pokusa

Glavni cilj manifestacije je promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati mlade ljude i one koji se tako osjećaju da odaberu znanost kao svoj životni poziv

U petak i subotu, 11. i 12. prosinca na Zagrebačkom Velesajmu u paviljonu broj 6 na više od 7.000 kvadratnih metara dogodit će se četvrti Znanstveni piknik, a posjetitelje će dočekati stotinjak radnih pozicija sa oko 500 edukatora iz Hrvatske i Svijeta. Radno vrijeme Znanstvenog piknika je od 10 do 19 sati, a ulaz je slobodan.

Znanstveni piknik je projekt popularizacije znanosti i umjetnosti, međunarodno događanje na otvorenom ili u zatvorenom prostoru čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati mlade ljude i one koji se tako osjećaju da odaberu znanost kao svoj životni poziv.

Događanje je osmišljeno kao opušteno druženje sa znanošću pa je stoga i odabran format »piknika« – on najbolje predstavlja upravo ono što se želi poručiti: »znanost je zabavna!«.

Program Znanstvenog piknika sastoji se od niza predavanja, prezentacija, radionica, znanstvenih zabavnih programa, kazališnih edukacijskih predstava i sličnih interaktivno-edukativnih i umjetničkih formata koje provode brojne udruge, studentske sekcije, institucije i pojedinci, zaljubljeni u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva.

Najbolje je zauzeti ‘niski start’ ujutro i biti među prvima. Vrata Piknika će u petak ujutro otvoriti profesor Baltazar koji će posjetitelje uvesti u sve tajne znanstvenog paviljona. Nema govorancija, nema protokola, posjetitelji se odmah »bacaju« na radionice, pokuse i demonstracije od kojih će mnoge vidjeti po prvi puta.

Organizator hrvatskog Znanstvenog piknika je Udruga profesor Baltazar. Udruga profesor Baltazar promiče pozitivne vrijednosti koje predstavlja lik profesora Baltazara, odnosno sudjeluje i podržava projekte koji doprinose razvoju znanja i inovativnosti, te poticanju stvaralaštva i kreativnosti. Partneri suorganizatori Znanstvenog piknika su Institut Ruđer Bošković, CARNet i Mreža popularizatora znanosti.

Posljednjih godina Udruga profesor Baltazar s mnogobrojnim partnerima razvija projekt ZEZ Centar (Znanstveno edukativno-zabavni centar) koji bi se po uzoru na svjetske modele znanstvenih centara, poput Kopernika u Varšavi ili Exploratoriuma u San Franciscu, otvorio i u Hrvatskoj, te omogućio svim uzrastima da se zaljube u znanost, u njoj uživaju i uče kroz zabavu. Veliko priznanje projektu je priključivanje Instituta Ruđer Bošković, kao najznačajnije znanstvene institucije u regiji.

Podsjetimo, prvi Znanstveni piknik održan je 16. rujna 2012., a posjetilo ga je više od 9.000 zainteresiranih, uglavnom obitelji s djecom, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je proglasilo ga je jednim od najinovativnijih projekata popularizacije znanosti u 2012. godini. Drugi Znanstveni piknik održan je 15. rujna 2013. uz Boćarski dom te ga je vidjelo više od 30.000 posjetitelja, a treći ja održan je 14. rujna 2014. na Velesajmu i privukao je 35.000 posjetitelja.

Inozemna iskustva

Slična se događanja popularizacije znanosti organiziraju diljem Europe i svijeta, dok je format »piknika« karakterističan za Poljsku, gdje se u Varšavi redovito održava još od 1997. godine. 17. izdanje, održano krajem svibnja 2013. godine, posjetilo je više od 150.000 zainteresiranih, a mjesto održavanja je bilo na nacionalnom stadionu. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni