Velesajam poput Googlea: Mjesto za razvoj ideja mladih poduzetnika

Velesajam poput Googlea: Mjesto za razvoj ideja mladih poduzetnika

Mladi poduzetnici će na Velesajmu dobiti sve što im treba za realizaciju svoje ideje, od radnog prostora i infrastrukture, do savjetodavne i profesionalne podrške

Dvanaesti paviljon Zagrebačkog velesajma uskoro bi trebao postati mjesto za razvijanje i komercijalizaciju ideja mladih poduzetnika, studenata i inovatora.

Naime, na današnjoj su konferenciji za medije u Gradskoj upravi predstavljena idejna rješenja preuređenja paviljona za potrebe Tehnološkog parka koje će financirati Grad Zagreb u iznosu od 10 milijuna kuna.

Inovativnim poduzetnicima bit će na raspolaganju 364 radna mjesta i sva potrebna infrastruktura. Takav „Grad u malom“, kako ga nazivaju, imat će poseban ulaz, adaptirano pročelje, te „trgove“ i „ulice“ za susrete i razmjenu ideja inovatora.

Zajednički prostor sadržavat će dvoranu za sastanke i kreativnu sobu, prezentacijsku dvoranu, čajnu kuhinju s blagovaonicom, laboratorij, igraonicu za djecu te poštanski sandučić čime se riješio problem registracije ureda novih tvrtki koje će u Tehnološkom parku dobiti svoju novu adresu.tehnoloski park velesajam 2

Na taj će način poduzetnici početnici dobiti sve što im treba za realizaciju svoje ideje, od radnog prostora i infrastrukture, do savjetodavne i profesionalne podrške. U prvoj godini rada prostor će se moći koristiti besplatno, „dok se će za dalje vidjeti“, navedeno je na konferenciji za novinare.

„Krajnji cilj je stvaranje produktivne poslovne okoline, koja će kroz povezivanje znanosti, industrije i vladajućih struktura poticati inovacije kao temelj ekonomskog razvoja baziranog na visokim tehnologijama. Ovakvi parkovi predstavljaju osnovnu infrastrukturu za razvoj društva baziranog na znanju i omogućit će gradskoj upravi, univerzitetima i privatnim kompanijama da surađuju radi razvoja, transfera i komercijalizacije tehnologije“, kazao je gradonačelnik Milan Bandić dodavši kako je ovaj korak istinski početak redizajna Zagrebačkog velesajma.

Znanje i inovacije

Prvi kat paviljona 12 zauzima površinu od oko 7.000 četvornih metara, a planirano uređenje parka, kojim će upravljati Razvojna agencija Zagreb, završit će se u narednih nekoliko mjeseci.

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu Miljenko Šimpraga naglasio je da se ovime Zagreb svrstava među najrazvijenije gradove svijeta, koji su prepoznali važnost znanja i inovacija te svoj gospodarski razvitak temelje upravo na tome.

„U Tehnološkom paru vidimo priliku za studente i start-upove, a drago mi je da smo shvatili kako nas iz krize može izvući samo inovacije i poduzetništvo“, dodao je Šimpraga.

Prostor će biti moderno uređen, a podsjećat će na radna mjesta u Googleu gdje postoji infrastruktura za odmor i relaksaciju te neformalna druženja, komunikaciju i razmjenu ideja. Zagrebački velesajam odabran je kao logičan prostor zbog veličine, postojećih kapaciteta te činjenice da je, prema potrebi, moguće i daljnje proširenje Tehnološkog parka.

 

I.Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni