Vege piknik u povodu Međunarodnog dana zaštite životinja

Vege piknik u povodu Međunarodnog dana zaštite životinja

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsjednik Udruge Prijatelji životinja Luka Oman u petak su na konferenciji za novinare najavili bogat cjelodnevni program kojim će se u subotu na Bundeku 17. put zaredom obilježiti Međunarodni dan zaštite životinja.

U sklopu cjelodnevnog događanja posjetiteljima će se predstaviti brojne udruge koje skrbe o životinjama, promoviraju njihovo udomljavanje i zaštitu.

Na Vege pikniku građani će moći kušati zanimljiva veganska jela, a na štandu Prijatelja životinja potpisivat će se peticija za strogu kontrolu cijepljenja pasa protiv bjesnoće te ukidanje obveze cijeljenja svake godine.

Program traje od 10 do 17 sati, a svojim će ga nastupom obogatiti mlada nada hrvatske estrade Domenica Žuvela. Predsjednik Udruge Prijatelji životinja pozvao je građane da u što većem broju u subotu dođu na Budnek, ali da skrbe o životinjama svakodnevno, a ne samo na Međunarodni dan zaštite životinja.

„Životinje nas trebaju, one ne mogu preživjeti bez naše pomoći jer smo ih doveli u tu situaciju”, rekao je Oman. Upozorio je da napuštene životinje ugibaju od gladi, žeđi ili završavaju pod kotačima automobila, a one “sretnije” su u skloništima gdje čekaju udomljenje. Pozvao je građane da pomognu životinjama tako da ih udome, jer kada bi ih svi udomljavali umjesto da kupuju, skloništa bi bila prazna.

Pozvao je i druge gradove u Hrvatskoj da Međunarodni dan zaštite životinja obilježe na prigodan način, provedbom zakona, da provedu kontrolu mikročipiranja te propišu trajnu trajnu sterilizaciju razmnožavanja pasa i mačaka uz evidentirane izuzetke kako je učinio Grad Zagreb te još 150 drugih hrvatskih gradova i općina.

Ravnatelj ustanove Zoološki vrt grada Zagreba Damir Skok je rekao kako su prošle subote otvorena vrata skloništa za životinje Dumovec svim zainteresiranima te je udomljeno osam pasa i tri mačke. Pozvao je građane da u nedjelju dođu u Zoološki vrt gdje će se educirati mlade o očuvanju prirode i biloške raznolikosti te o suživotu sa divljim životinjama.

Poziv građanima da u subotu posjete Budndek uputio je i gradonačelnik Bandić.

„Tri su ključne riječi koje treba reći. Životinje su odgovornost i obveza. Pozivam sugrađane da ne nabavljaju životinje prije nego što čvrsto ne odluče demonstrirati tu ljubav i odgovornost. Druga je riječ tolerancija, a treće je oni koji još nisu nabavili kućnog ljubimca neka ga nabave što prije da osjete još jednog prijatelja doma više, jer pas može emotivno, psihološki i terapijski napojiti čovjeka koliko drugi ljudi ne mogu“, poručio je Bandić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni