Vedrana Malec izravno iz Pjongčanga za ZG-magazin: “Bit će to posve drukčije ZOI od onih u Sočiju”

Vedrana Malec izravno iz Pjongčanga za ZG-magazin: “Bit će to posve drukčije ZOI od onih u Sočiju”

»Sve je nekako veće i ne osjeća se ta neka toplina koja je recimo u Sočiju bila prisutna«, opisuje Vedrana. Sama kazuje kako dobro poznaje većinu suparnica: »Mislim da svi koji poznaju ovaj sport i poznaju mene. O rezultatima je nezahvalno govoriti, a budem li prava mogu jedino iznenaditi«

Matej Knežević

Južnokorejski grad Pjongčang domaćin je ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara. Iako je i ranije pokušavao sudjelovati u najvažnijem sportskom natjecanju, ovaj korejski grad dobio je domaćinstvo tek iz trećeg pokušaja. Spomenuti grad nalazi se u sjevernoj pokrajini Gawon te se nalazi visini od 1000 metara iznad mora. Ono što je također zanimljivo jest da prosječna temperatura u veljači ne prelazi iznad -9°C, dok je dan kada su se pripremali hrvatski olimpijci iznosila niskih -14 °C te je puhao hladni vjetar.

Kao što smo ranije pisali, na ZOI će nastupiti 20 naših olimpijaca, među njima i Zagrepčanka Vedrana Malec koja će nastupati u skijaškom trčanju. Njoj su ovo druge Olimpijske igre, budući da je nastupala i u Sočiju pred četiri godine.

Iz središta ovogodišnjih Zimskih olimpijskih igara dobili smo kratak razgovor s njom. Na početku smo pokušali doznati kada je i zašto se počela baviti skijaškim trčanjem. Kaže kako joj je to teško odrediti te da bi se moglo reći da je paralelno počinjala hodati i skijati. Nadodaje da u njezinom kvartu – Šestinama – skijaško trčanje ima dugu tradiciju. Uz to, tata joj je bio trener u tom sportu, a skijaško trčanje trenirala je i starija sestra, pa se i ona s društvom iz ulice uključila u treninge na Sljemenu ili u Šestinama.

Skijaško trčanje bilo joj je u samim počecima čista zabava, druženje, a održavala su se i interna natjecanja djece iz kluba, pri čemu je, kako kaže, uvijek željela biti najbolja i najbrža. »No danas je to i posao koji radim, posao koji shvaćam izuzetno ozbiljno i nešto čemu sam se posvetila sto posto«, reći će Vedrana.

Sport izdržljivosti

Zanimalo nas je po čemu se doista razlikuju skijaško trčanje od klasičnog skijanja. Vedrana nam kazuje kako skijaško trčanje i alpsko skijanje skoro da niti nemaju zajedničkih dodirnih točaka, osim snijega i toga što i jedne i drugi skije zovemo skijama, a štapove štapovima. Naglašava kako je oprema u potpunosti drugačija. »U alpskom skijanju se spuštaju, dok mi trkači uz spusteve prolazimo i uspone i ravne dijelove na skijama. Skijaško trčanje je sport izdržljivosti i jako dobra fizička pripremljenost i izdržljivost su nešto bez čega se ne može«, naglašava nam sugovornica.

U razgovoru smo se dotaknuli i prošle olimpijade. Kaže kako je Soči definitno bio poseban po tome što su to bile njezine prve ZOI, dok je za odlazak na ove sam ipak već otprilike znala što ju čeka. »Iskusnija sam i sve to nekako prolazim s manje stresa i uzbuđenja«, dodaje.

Iako je u Koreji tek nekoliko dana, već je na prvu vidljiva velika razlika između tih dvaju olimpijskih igara.

»Osim što je ovdje izuzetno hladno, selo je drugačije, smješteni smo u neboderima dok smo u Sočiju živjeli u malim alpskim zgradama. Sve je nekako veće i ne osjeća se ta neka toplina koja je recimo u Sočiju bila prisutna«, opisuje.

Pitali smo je i kako ondje provodi svoje slobodno vrijeme, dok nije na treningu. Kaže nam kako za sada je raspored dosta gust, kako se još upoznaje sa selom, stadionom i stazom na kojoj će nastupati, ali i protokolom i procedurom. Nadodaje da imaju i dosta obaveza pa navečer jedva čeka da ode leći i malo odmoriti. No smatra kako će sigurno naći vremena za razgledavanje grada, podružiti se malo u igraonici, ali i istražiti što su im domaćini sve pripremili da se opustite.

Sama kazuje kako dobro poznaje većinu suparnica: »Mislim da svi koji poznaju ovaj sport i poznaju mene, od mene očekuju jedino da dam svoj maksimum i budem sto posto angažirana. O rezultatima je nezahvalno govoriti, a budem li prava mogu jedino iznenaditi«.

Konačno, pitali smo je za savjet koji može dati svima koji žele okušati svima koji bi se htjeli okušati u tom sportu. Vedrana smatra kako je za to najbolje provođenje vremena na otvorenom, u prirodi na svježem zraku. »Rekreativno bavljenje tim sportom je izuzetno zdravo i uključuje sve dijelove tijela, djeca razvijaju i motoriku i koordinaciju i pritom se izuzetno zabavljaju«, kaže naša olimpijka koja poziva sve u svoj skijaški klub Sljeme Zagreb u kojem je, kako kaže, zabava na prvom mjestu, pa svu u treninzima izrazito uživaju.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni