Večeras se pale svjetla na spomeniku u Jasenovcu

Večeras se pale svjetla na spomeniku u Jasenovcu

Jasenovac je mjesto s kojeg bi svatko od nas trebao otići noseći u sebi čvrstu poruku da se zločini „Jasenovca“ više nigdje i nikada ne smiju ponoviti

Na Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, Memorijalni muzej Spomen-područja Jasenovac bit će otvoren za posjetitelje od 10 do 16 sati, a spomenik Cvijet bit će osvijetljen u noćima 20./21., 21./22. i 22./23. lipnja.

Spomen područje Jasenovac izgrađeno je uz uže područje bivšeg koncentracijskog logora III Ciglana Jasenovac. Na spomeničkom prostoru zemljanim humcima i udubljenjima označena su mjesta autentičnih logorskih objekata i stratišta unutar samog logora. Put do spomenika Cvijet popločan je pružnim pragovima. Oni simbolično označavaju dio sačuvane pruge kojom su transporti zatočenika stizali u logor.

Jasenovac je mjesto na kojem posjetitelji stječu spoznaje o iznimnim patnjama i hrabrosti jasenovačkih stradalnika, ali i mjesto na kojemu se može učiti o nevjerojatnoj snazi i nadi u život, vjeri u čovjeka, što su posebno naglašavali preživjeli zatočenici i zatočenice.

Zbog svih jasenovačkih stradalnika, Jasenovac je danas mjesto koje potiče na razmišljanja, učenja, istraživanja, mjesto izgrađivanja osobnog stava i aktivnog otpora prema zlu i zločinu, ali i mjesto prihvaćanja vrijednosti ljudskog života i moralnih načela svojstvenih čovječnosti. Jasenovac je mjesto s kojeg bi svatko od nas trebao otići noseći u sebi čvrstu poruku da se zločini „Jasenovca“ više nigdje i nikada ne smiju ponoviti. Razlike među ljudima, kulturama, nacionalnostima – trebaju se poštivati, komunicirati i učiti, a nikako dozvoliti da one izazivaju zločine nad čovjekom. (JUSP Jasenovac)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni