Večeras nas očekuje jedna od najljepših kiša meteora

Večeras nas očekuje jedna od najljepših kiša meteora

Planirajte vrijeme opažanja počevši od oko 22 sata nadalje, a najbolje iza ponoći

U noći sa srijede na četvrtak očekuje nas jedna od najljepših kiša meteora Perzeida, fenomen u Hrvatskoj poznatiji kao “Suze svetog Lovre”.

Svake godine Perzeidi, odnosno djelići kometa Swift-Tuttle presijecaju Zemljinu putanju od sredine srpnja do sredine kolovoza, čime uzrokuju ovu prirodnu pojavu.

Ulaskom u naš svijet Perzeidi, koji su zapravo djelići kometa, sudaraju se s molekulama atmosfere i taj jak sudar proizvodi svjetlo, pojasnio je Jeremie Vaubaillon, astronom u Pariškom opservatoriju (IMCCE). NASA je najavila da bi se moglo vidjeti mnogo više meteora nego obično, i do 100 na sat.

Oko ponoći radijant će već biti dovoljno visoko te će učestalost pojavljivanja meteora biti dovoljno brojna. Osnovno pravilo kod opažanja meteora je – naoružati se strpljenjem. Često se događa da nekoliko minuta nema ništa a onda se u svega nekoliko sekundi pojavi desetak sjajnih meteora.

Za početak potrebno je otići izvan područja koja su svjetlosno zagađena, a najpovoljniji položaj za opažanje je ležeći.

Planirajte vrijeme opažanja počevši od oko 22 sata nadalje, a najbolje iza ponoći. Nije potrebno gledati u nekom određenom pravcu, najbolje je gledati prema zenitu, jer meteora će ionako biti posvuda na nebu. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni