Večer s Arsenom

Večer s Arsenom

Kada rasteš zajedno s nekim, a Arsena osobno sam upoznao još 1963., onda se javljaju sjećanja koja ne može izazvati nijedan strani glazbenik koji dođe i prođe. Ma kako on bio velik…

Koncert Big-Banda HRT-a pod nazivom Večer s Arsenom, najavljen je za 3. veljače 2016, još prošlog ljeta. Međutim, pretvorio se u Večer za Arsena jer je održan bez glavnog protagonista, njemu u čast. Koncert koji je pokazao da uza svu globalizaciju, pa i glazbe, mora postojati i ona lokalna. Domaće je domaće.

Nazočiti navedenom koncertu u dvorani Gorgona u Muzeju suvremene umjetnosti bila je povlastica i doživljaj za pamćenje. Gotovo sam na svakom koncertu tog orkestra koji služi na čast javnoj ustanovi, Hrvatskoj radioteleviziji. No ne sjećam se da je poslije bilo kojeg koncerta tog orkestra po završetku posljednje skladbe cijela dvorana spontano ustala. Arsenu u čast, ali i svima onima koji su nam priredili taj izniman događaj.

Umjetnost je prvenstveno emocija, a nje je na ovom koncertu bilo u obilju. Kada rasteš zajedno s nekim, a Arsena osobno sam upoznao još 1963., onda se javljaju sjećanja koja ne može izazvati nijedan strani glazbenik koji dođe i prođe. Ma kako on bio velik.

Program su sačinjavale, s jednim izuzetkom, Arsenove skladbe. Taj kantautor pisao je i filmsku glazbu, glazbu za serije poput one U registraturi ili Prosjaci i sinovi. Što će se svirati na tom koncertu započeli su dogovarati Arsen i prvenstveno kao aranžer, ali na koncertu i dirigent, Silvije Glojnarić. Arsen je tražio da u programu sudjeluje i jedna mlađa pjevačica. Izbor je pao na Leu Deklevu. I onda nas je Arsen napustio. Ali ostali su izvrstan pijanist, Arsenov sin Matija i neponovljiva Gabi. Trebalo je imati hrabrosti pjevati na tom koncertu, a to je sigurno jedan od njezinih najboljih nastupa ikada.

Gabi je preuzela koncert

Ukratko o sadržaju koncerta. Najprije je veliki orkestar izveo pet instrumentala, među kojima su već spomenuti Prosjaci i Glembajevi. Slijedio je nastup Lee Dekleve koja je među ostalim izvela, pjevajući i svirajući glasovir svoju skladbu posvećenu Arsenu, Nemoguć život.

I onda je na pozornicu stala Gabi i preuzela koncert u svoje ruke. Zaista zaslužuje divljenje za to što je skupila hrabrosti i otpjevala devet skladbi, među kojima su bile Sve što znaš o meni i završna, Pamtim samo sretne dane.

Uz cijeli orkestar koji je pokazao svoje velike mogućnosti, treba istaknuti tri imena. Silvije Glojnarić pokazao je ponovno da aranžeri i dirigenti ne poznaju dobne granice te glasovirač Matija Dedić koji na najbolji mogući način čuva svojom briljantnom svirkom uspomenu na svog velikog oca. Od solista treba posebno istaknuti Sašu Nestorovića na saksofonima.

Za nas koji pratimo cijeli razvoj ove jedinstvene obitelji od njezinih početaka bio je to ne samo izvrstan, već i vrlo emocionalan koncert. Večer za pamćenje!

Igor Čatić

*Snimku koncerta možete poslušati na HR3 u srijedu 17. veljače u 20 sati.

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni