Veće ovlasti za komunalne redare

Veće ovlasti za komunalne redare

Darinko Kosor je rekao kako će vrijeme pokazati da li je ova odluka o komunalnom redu najbolja. „Niti jedan obrtnik niti privatnik ne može dobiti u koncesiju poslove neke gradske tvrtke bez prethodne odluke Gradske skupštine. Komunalne tvrtke se neće privatizirati dok sam ja skupštinski predsjednik“, naglasio je Kosor.

Na današnjoj sjednici Gradske skupštine zastupnici su najveće zanimanje pokazali za drugu točku dnevnog reda koja se odnosila na prijedlog odluke o komunalnom redu.

Prije glasovanja zastupnici su u raspravi iznosili svoje pohvale i primjedbe na prijedlog Odluke, a zastupnici iz kluba SDP-a, HDZ-HSP-dr. A. Starčević i HSLS-HSS-a uputili su i amandmane.

U raspravi je Davor Bernardić (SDP) napomenuo kako je danas prilika da Gradska skupština prihvati da javne gradske tvrtke ostanu u vlasništvu Grada i da time zaposlenici tih tvrtki ne ostanu bez posla. Njegov stranački kolega Saša Molan rekao je kako postoji  mogućnost za koncesije i privatizaciju javnih gradskih tvrtki. „Primjeri iz nekih europskih gradova pokazuju da je to loše“, upozorio je Molan.

Tomislav Stojak (HNS) je napomenuo je kako se protivi i postavljanju kamera po Gradu jer se time zadire u privatni život građana, što mu je kao liberalu nepojmljivo

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor je podsjetio Bernardića da je Odlukom o komunalnom redu  iz 19. ožujka 2008. godine SDP otvorio mogućnost prodaje i privatizacije gradskih tvrtki. „Nikad nije kasno ispraviti odluke iz prošlosti“, odgovorio je Bernardić na Kosorovu prozivku.

Kosor je rekao kako će vrijeme pokazati da li je ova odluka o komunalnom redu najbolja. „Niti jedan obrtnik niti privatnik ne može dobiti u koncesiju poslove neke gradske tvrtke bez prethodne odluke Gradske skupštine. Komunalne tvrtke se neće privatizirati dok sam ja skupštinski predsjednik“, naglasio je Kosor.

Većina se zastupnika založila za davanje većih ovlasti komunalnim redarima, a zastupnik Alen Ostojić  je rekao kako je važno pokrenuti inicijativu za promjenu nacionalnog zakonodavstva u pogledu davanja većih ovlasti komunalnim redarima.

Šatori ostaju na Trgu

Tomislav Stojak (HNS)  je izrazio nezadovoljstvo s činjenicom kako je prijedlogom Odluke o komunalnom redu ponovno omogućeno postavljanje šatora na Trgu bana Josipa Jelačića. „Omogućava se da na Trgu i dalje stoji šator i da se u njemu održava sve i svašta. Ovom odlukom to nije onemogućeno“, naglasio je Stojak. Napomenuo je kako se protivi i postavljanju kamera po Gradu jer se time zadire u privatni život građana, što mu je kao liberalu nepojmljivo.

Ćazim Kardašević (SDP) se osvrnuo na 114. članak Odluke koji se odnosi na postojeće reklame i reklamne panoe, koji se trebaju ukloniti s Trga bana Josipa Jelačića do 1. ožujka 2014. godine. „Tamo se nalaze i reklame i panoi stariji od 50 godina. Neki se tretiraju kao spomenici, a oni se ne bi trebali maknuti“, naglasio je Kardašević.

Komunalni inspektori kao tramvajski kontrolori

Andrija Mikulić (HDZ) se osvrnuo na to kako pojedini članci u Odluci o komunalnom redu, koji se odnose na uklanjanje neispravno parkiranih vozila, nisu u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Zakonom o prekršajima. „Ulazak na privatni posjed nije moguć bez sudskog naloga“, naglasio je Mikulić.

Davor Štern (Lista grupe birača nositelja Milana Bandića) je iznio svoj prijedlog da komunalni redari u budućnosti postanu svi komunalni inspektori i kontrolori u tramvajima. „Kontrolori bi tada mogli imati i funkciju održavanja reda ne samo u tramvaju, već i u cijeloj komunalnoj infrastrukturi“, zaključio je Štern.

Gradski su zastupnici nakon rasprave glasovali za predložene amandmane iz klubova zastupnika. Na glasovanju je odlukom većine zastupnika prihvaćen djelomično samo jedan amandman kluba zastupnika SDP-a dok su ostali odbijeni. Tako je u Odluku o komunalnom redu dodan predloženi stavak da je „zabranjeno djelomično uređivanje pročelja višestambenih zgrada, osim u slučaju kad višestambena zgrada ima više zasebnih ulaza, kada je dopušteno uređivanje pročelja za stanove koji pripadaju istom ulazu.“

Za Odluku o komunalnom redu je glasalo 26 gradskih zastupnika, jedan je bio protiv, a suzdržanih je bilo 19.

Valentina Vukoje