Veće božićnice za radnike Holdinga, ZET-a i Vodoopskrbe

Veće božićnice za radnike Holdinga, ZET-a i Vodoopskrbe

U prostorijama Gradske uprave jučer je potpisan Kolektivni ugovor za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba koji zaposlenicima Zagrebačkog holdinga, Zagrebačkog električnog tramvaja i Vodoopskrbe i osigurava veće božićnice u ovoj godini. Kolektivni ugovor potpisan je između Pregovaračkog odbora sindikata i Pregovaračkog odbora poslodavca na čelu s gradonačelnikom Zagreba, Milanom Bandićem.

S obzirom da su u tijeku pregovori oko povećanja osnovice za obračun plaće za radnike u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada Zagreba čije okončanje se očekuje krajem listopada, a stupanje na snagu se očekuje od 1. siječnja 2020., ugovor je potpisan kako bi se za zadnja tri mjeseca 2019. iskoristile izmjene Pravilnika o porezu na dohodak vezane uz mogućnosti i iznose neoporezivih primitaka.

Dogovoreno je da se radnicima umjesto 2884 kuna božićnice (koja je u cijelosti oporeziva i poslodavca bi u prosjeku teretila za 5600 kuna) iskoristi mogućnost isplate neoporezive nagrade od 3500 kuna. Pored toga, u listopadu, studenom i prosincu isplatilo bi im se još po 500 kuna nagrade mjesečno, pa je ukupan iznos koji bi radnici po toj osnovi dobili 5000 kuna, ističe se u priopćenju iz Ureda gradonačelnika. Uz uštede od oko 600 kuna po radniku za poslodavce, radnici će dobiti po 2116 kuna više, dodaje se u priopćenju.

Pored reguliranja isplate božićnice dogovoreno je također da se za zadnja tri mjeseca u 2019. umjesto stalnog dodatka od 608 kuna u bruto iznosu iskoristi mehanizam isplate neoporezivog iznosa za prehranu radnika te da se taj iznos isplati u netu. Na ovaj način Grad Zagreb pokazuje da djeluje po principima socijalne ekonomije i promicanja participativnog gospodarstva kojem doprinos daje svaki pojedinačni zaposlenik na svim razinama, zaključuje se u priopćenju. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni