“Važnija mi je moja država od mene”

“Važnija mi je moja država od mene”

(Foto: BKA/Dragan Tatic)

S našeg stajališta gotovo naivno izgleda ostavka austrijskog kancelara zbog korupcijske afere, koja je u odnosu na bezbroj naših, na razini kamilice. Njegova izjava: »Važnija mi je moja zemlja od mene« je za ove prostore gotovo nestvarna

Dr.-Ing. Viktor Simončič

Uvrijedio sam Boga i ljudski rod jer moj rad nije dosegao kvalitetu koju je trebao doseći. (Leonardo da Vinci).

Viktor Simončič

O svakoj temi dosta dugo razmišljam. I kada je poučak skoro gotov, često mi u zadnji trenutak dođe poticaj da napišem još nešto.

Gledam slike premlaćivanja jadnika na našoj granici. Na premlaćivanje na koje udruge za zaštitu ljudskih prava upozoravaju mjesecima i na koje institucije sisteme nisu reagirale, odnosno reagirale su kao da toga nije bilo. Zar nije sramotno za institucije sistema da su ih razotkrili novinari? Snimke govore više od demantija naše političke elite. Naravno da se sada traži naredbodavac na što nižoj ljestvici odgovornosti. Da se to dogodilo u nekoj malo demokratski razvijenoj državi, ostavku bi odmah po objavi dao nadležni ministar, a u nekoj jako razvijenoj vjerojatno i premijer. Tamo se odstupa s vlasti zbog kupljene čokoladice na službenu karticu… No nisam danas mislio o ovome.

Pratim s kojim žarom vrh države priča o novom Zakonu o obnovi. Ministri gotovo u transu jer su se dosjetili koliko dobrote će podijeliti onima koji su mjesecima u jadu. Stožer(i) su, uglavnom pred kamerama, postigli respektabilne uspjehe. A sve je velika farsa. Jako velika. Na terenu se ne događa skoro ništa ili samo djelić onoga što bi bilo potrebno. Obnove nigdje. Živim u Sisku. Često se vozim Banijom. Za vikend smo supruga i ja iskoristili priliku, posjetili zetove roditelje, u vikendici u Golubovcu Divuškom. Tamo se može stići na više načina.

Za rušenje i kuće sa zelenom naljepnicom!?

Mi smo ovaj puta tamo išli preko Sunje, Majura i Kostajnice, a na povratku preko Dvora, Mičinovića, Kraljevčana, Jabukovca, Mlinoge, Hrastovice i Petrinje. Na Baniji se ne događa (gotovo) ništa! Ovo „gotovo“ kao rezerva, jer se možda negdje izvan glavnog puta vrti kakva miješalica s betonom. Nigdje mehanizacije, nigdje radnika.

Tmuran je jesenski dan. Kiša. Hladno je. Suosjećam s mojim Banijkama i Banijcima. Kćer mjesecima, uz podršku mnogih, pokušava postići da država ustupi na korištenje jednoj obitelji kućicu, koja samo da se ne sruši. Nažalost, birokracija nadležnog ministarstva jača je od jada na terenu.

Danas već legendarna dogradonačelnica Gline, među ljudima dobre volje poznata kao Branka, u isto vrijeme kada su se ministri hvalili nepostojećim uspjesima, izjavila je kako država podupire rušenje kuća sa zelenom naljepnicom, a ne onih s crvenom. Kuće na potresom zahvaćenom području imaju naljepnice u nekoliko boja. Za rušenje su određene one s crvenom i narančastom naljepnicom. One sa zelenom kao da nisu ni imale oštećenja. Pa ako se na trošak države ruši kuća sa zelenom naljepnicom, onda taj kojem se ruši mora biti neka jako velika fora u političkoj hijerarhiji ili ima mogućnost podmazati sam vrh. Jer onaj koji ima kuću sa zelenom naljepnicom i sada je ruši, ima para da na tom mjestu izgradi još bolju.

Naši političari stječu veći imetak od njemačke kancelarke

Oni koji ne mogu u kuću, i kojima dobročinitelji stoje u redu da izgrade kuću, ne mogu prionuti poslu, jer za rušenje njihove kuće s crvenom naljepnicom nema odobrenja nekog stožera.

Tko snosi odgovornost da se ruše gotovo neoštećene kuće, a ruševne ne? Logično oni koji vode obnovu, predsjednik stožera i nadležni ministar. Ali jok, oni tako ne misle. Oni će samo ispitati stvari.

Vrijeđa njihova izjava nešto kao: »No, no, ako se netko opet usudi nešto tako onda ćemo mi…« A mi znamo da neće, jer ne žele, ne znaju ili se ne osjećaju odgovornima za ono za što su i pred Bogom i ljudima osobno odgovorni. Kod nas rijetki znaju da bez odgovornosti za povjerene poslove nema napretka. Kakvu odgovornost očekivati u državi koja 5 godina nije u stanju presuditi u odgovornosti oko kokošarenja s putnim nalozima. Nisam mislio danas o ovome…

S našeg stajališta gotovo naivno izgleda ostavka austrijskog premijera zbog korupcijske afere, koja je u odnosu na bezbroj naših, na razini kamilice. Njegova izjava: »Važnija mi je moja zemlja od mene« je za ove prostore gotovo nestvarna. Mogu zamisliti podrugljivi osmijeh političke elite s ovih prostora, kojima nije ništa važnija od probitka svojte, kako gledaju naivca kojem je njegova država ispred njega? Na ovim prostorima, za jednog mandata, u hijerarhijskom vrhu malo bliži poslušnik stekne više nego što je gospođa Merkel mogla uštedjeti u 16 godina od svoje plaće. Napisao sam uštedjeti, jer ona nije imala prilike zaraditi niti euro sa strane. I dalje živi u istom stanu, a godišnje će odmore nastaviti plaćati sama.

Ljudi kojima je društveni interes ispred osobnog

I zašto mi gledamo Austriju, Švedsku, Finsku, Njemačku … u leđa? Bolje rečeno, u smjeru leđa jer su zadnjih godina toliko odmakli da im više nema niti traga. Tamo postoji odgovornost na razini zapovjedne odgovornosti. Prvi čovjek sektora mora sektor tako urediti da se nešto ne događa, pa u slučaju događanja nečega što se ne smije dogoditi odgovara i za propust strojovođe. Naravno, i tamo postoje izuzeci, koji se uspiju skrivati, dok se, zahvaljujući neovisnim medijima ne ukažu neki »Pandorini dokumenti«. Možda ni izjava dojučerašnjeg austrijskog premijera za Austrijance i nije tako romantična kako se meni čini. Nisam mislio danas o ovome…

Godinama, pa tako i prošli tjedan, sudjelovao sam kao gost predavač, na skupu kojeg organizira Zveza ekoloških gibanj Slovenije. Vrhunski stručni skup na koji dođu svi koji u Sloveniji nešto znače, od ministra do člana uprave cementare, komunalaca, vodećih profesora, stručnjaka i predstavnika nevladinog sektora. Predavanja i rasprave daju zaključiti da tamo dolaze uglavnom oni kojima je društveni interes ispred osobnog. Ponovno sam dobio potvrdu kako oni već godinama znaju da bez energijske oporabe nema kružnog gospodarenja s otpadom i pripremaju koncesije za nekoliko dodatnih lokacija.

Kako se boje da bez drugog bloka nuklearke neće moći ispuniti obaveze prema EU-u glede smanjenja emisija stakleničkih plinova. Kako se njihova cementara priprema na smanjenje emisija stakleničkih plinova. Kako oni već 20 godinama ne razgovaraju o šarenim kantama koje se upravo dijele kod nas. Htio sam više o tome, a i bih, da mi se ukazivanje na premlaćivanje jadnika i na marifetluke u nepostojećoj obnovi Banije ne čini važnijim. Za koga? Za jadnike na granici i na Baniji.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni