“Važna je komunikacija svih znanstvenika glede nadolazećih asteroida”

“Važna je komunikacija svih znanstvenika glede nadolazećih asteroida”

Foto: NASA.COM

Nasa će probati odgovoriti na ubojiti asteroid kada mali komadi stijena prolete blizu blizu Zemlje, javlja Independent. Američka svemirska agencija  je uzbuđena što će asteroid koji će proći u blizini naše planete u listopadu, omogućiti da se isproba sigurnosni sustav.

Kako nadodaju, NASA će iskoristiti priliku proučavanja asteroida iz razmjerno bliskih podataka. NASA i druge agencije naporno su  radile na koordinaciji tog potencijalnog odgovora. Odgovori će se oslanjati na organizacije širom svijeta, te će spomenuti asteroid ponuditi korisnu priliku za razumijevanje ovog fenomena.

Nadolazeći asteroid mogao bi kraj Zemlje proći  u listopadu, te su ga astronomi prozvali 2012 TC4 . Njegova veličina po sadašnjim ispitivanjima da je manji od 10 metara. Ono što znanstvenici još ne znaju jest podatak  koliko će proći blizu. Jedno je sigurno da je  Zemlja  sigurna, te se pretpostavlja kako će proći kraj našeg planeta u razmaku od gotovo 6900 kilometara.

Konačno, veliku neizvjesnost čini i podatak da je uočen tek prošle godine, no ono što NASA može je pratiti asteroid  dok se približava i pokušati točno odrediti gdje će pasti. O ovome se osvrnuo i Paul Chodas, voditelj NASA-inog Centar za studije objekata u blizini planete Zemlje.

“Ovo je savršena meta za takvu vježbu, jer dok poznajemo orbitu 2012 TC4 dovoljno da bismo bili apsolutno sigurni da neće utjecati na Zemlju, još nismo uspostavili točan put”.

Pritom Chodas nadodaje kako je moguće je, iako je malo vjerojatno, da bi se u nekom trenutku u budućnosti mogao pojaviti i približiti nam se opasniji asteroid. Stoga znanstvenici žele biti spremni kad će se to dogoditi.

O ovoj temi  se nadovezao i Michael Kelley, programski znanstvenik i voditelji NASA-e. Kaže kako su “znanstvenici uvijek cijenili činjenicu da znaju kada će se asteroid sigurno približiti jer se tada mogu pripremiti za prikupljanje podataka kako bi ih obilježili i naučili što više o njima”.  Stoga, ističe voditelj NASA-e kako je važna komunikacija sa drugim zemljama, koje prate spomenuto svemirsko tijelo. (Zg magazin)